Željana Zovko

Objavljeno: 19.1.2018.
Dalmacijadanas.hr

Završila 1. Zimska škola prava u Splitu: Humanitarno pravo i ljudska prava

Predavači se dotaknuli Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije

Završila je prva Zimska škola prava koju je Europska udruga studenata prava organizirala po prvi puta u Splitu u razdoblju od 8. do 13. siječnja u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu.

Tema prve Zimske škole bila je Humanitarno pravo i ljudska prava. Ova nadasve zanimljiva i široka tema uspjela je zainteresirati brojne studente koji su u 20 sati akademskog programa naučili mnogo i poveli zanimljive konstruktivne rasprave.

Nekoliko mjeseci napornog rada!

Bogat program škole sastojao se od akademskom i socijalnog programa kojeg su  članovi Europske udruge studenata prava iz Splita počeli pripremati krajem prošle godine.

Akademski program Zimske škole prava pod nazivom „ELSA Split Winter Law School on International Humanitarian Law and Human Rights“ činili su brojni predavači među kojima su i profesori sa zagrebačkog i osječkog Pravnog fakulteta. Oni su docenti na Katedri za kazneno procesno pravo Marin Bonačić i izvanredni profesor sa Katedre za ustavno pravo Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji su studente educirali o bitnost ljudskih prava i međunarodnih kaznenih sudova. Profesorica Barbara Herceg s Pravnog fakulteta u Osijeku govorila je o slobodi od ropstva u suvremenom kontekstu.

Osim njih, studenti su upoznali gospodina Jana Kapića i  gospođu Mandanu Amiri iz UNHCR-a Hrvatska te docente Olivera Andonova, predavača na makedonskoj vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ i Janu Ilievu sa Fakulteta za turizam i menadžment iz Skopja.

U konačnici od  predavača sa splitskog Pravnog fakulteta svoje mjesto na ELSA Split zimskoj školi imale su prodekanica i izvanredna profesorica na Katedri za međunarodno privatno pravo Ines Medić i docentica Lucija Sokanović sa  Katedre za kazneno pravo.

“Nikad ne posustajte u borbi za ljudska prava!”

Studenti iz čak sedam europskih zemalja imali su priliku čuti i stav Europske unije. Gospođa Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, naglasila je bitnost Zimske škole prava u trenutku kada se vode duboke rasprave unutar Europske unije. Iz svog iskustva studentima je rekla kako sve to zapravo izgleda u praksi.

U protekloj godini posjetila je brojna krizna žarišta gdje se događaju humanitarne katastrofe i brojna kršenja ljudskih prava, te je podijelila svoja iskustva i saznanja sa sudionicima što potaknulo zanimljivu raspravu.

„Zimska škola prava dragocjeno je iskustvo koje će svi sudionici ponijeti iz Splita, te im poručujem da nikad ne posustanu u borbi za ljudska prava“ – zaključila je predavanje Željana Zovko.

“Željeli smo biti u aktualnosti sa situacijom u svijetu!”

Na kraju čitavog projekta splitske ELSA – e zadovoljna je bila predsjednica organizacijskog odbora Zimske škole prava Stela Gabrić.

„Obuhvatili smo jednu vrlo široku temu koju je bilo teško realizirati u 20 sati akademskog  programa, ali unatoč tome uspjeli smo staviti fokus na goruće probleme i potaknuti studente na razmišljanje i ono što je najbitnije, rješavanje istih .“ – rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Stela Gabrić te nije krila zadovoljstvo uspjehom prvog velikog međunarodnog projekta čiju su vrijednost prepoznali i sami sudionici.

Predsjednik ELSA – e Split Ante Škrobica posebno je pohvalio svoju kolegicu Gabrić i cijeli organizacijski odbor na kvalitetno odrađenoj Zimskoj školi.

Dojmila su mu se predavanja koja su se dotaknula teme Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

„Želja nam je upoznati studente s djelovanjem tog suda te bih uz to najavio 2. Kongres ELSA-e Split koji ćemo posvetiti upravo toj problematici“ – nadodao je Škrobica.

Zadovoljni studenti pohvalili studente organizatore!

Zadovoljni studenti koji su na 1. Zimsku školu prava u Split doputovali su iz: Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Bugarske, pa čak i iz Nizozemske i Finske, svaki dan su bili „zauzeti“ korisnim pravnim predavanjima i zabavom zaokruženom putovanjima i novim poznanstvima splitskih studenata koje su za njih omogućili studenti organizatori i partneri među kojima je osim Sveučilišta u Splitu i Pravnog fakulteta u Splitu i UNHCR Croatia te sponzori NOVA Rent a car, Hostel 101 Dalmatinac Split, Hotel Marvie Split i Cockta.

Osim Zimske škole, kao jedina podružnica ELSA–e u Europi splitska će Europska udruga studenata prava organizirati i Ljetnu školu prava koja će se održavati srpnju ove godine na temu Pomorskog prava.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.