Željana Zovko

Objavljeno: 28.3.2019.
POLITIKA24.NET

Zeleno svjetlo za NDICI iz Strasbourga

Europski parlament danas je usvojio Izvješće o Instrumentu za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI). Predloženi instrument, koji objedinjuje devet različitih instrumenata i fondova, spada u višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021. – 2027., uključujući i dio Europskog fonda za razvoj koji je trenutno izvan ovog financijskog okvira.

Ovom Uredbom se i Europski razvojni fond, glavni instrument za pomoć u razvoju zemalja Afrike, Kariba i Pacifika i prekograničnih zemalja i teritorija, koji se do sada financirao od doprinosa država-članica, uvrštava u proračun EU-a. On također dodatno osnažuje financijska izdvajanja za panafrički program za rješavanje izazova na Afričkom kontinentu.

Zastupnica Željana Zovko, koja je intenzivno bavi vanjskom politikom EU-a i pitanjima razvoja, bila je izvjestiteljica za mišljenje Odbora za razvoj Odboru za proračun. Izrazila je zadovoljstvo rezultatom glasovanja. “Pomoću Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju možemo promicati naše jedinstvene europske vrijednosti i cilju još učinkovitije suradnje.”

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.