Željana Zovko

Objavljeno: 22.2.2018.
Vecernji.ba

Zovko: Hrvati u BiH moraju imati pristup obrazovanju na materinskom jeziku

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko čestitala je u srijedu Međunarodni dan materinskog jezika, koji se od 2000. godine obilježava na današnji dan s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti, priopćio je Ured zastupnice Zovko.
Prema UNESCO-voj konvenciji zajamčeno je da sva djeca moraju imati obrazovanje na materinskom jeziku, poput svojih roditelja, što se nastavlja i u očuvanju tog istog jezika putem informiranja i izdavaštva. Zovko je istaknula da Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju ustavom zagarantirano to pravo.
“Želim da konačno, i pored dopisništva Hrvatske radiotelevizije, na kojem iskreno čestitam, Hrvati u Bosni i Hercegovini dobiju i svoj kanal na hrvatskom jeziku. Hrvati u Bosni i Hercegovini, ma gdje god oni bili, moraju imati pristup obrazovanju na materinskom jeziku”, kazala je Zovko. Isto to pravo, dodala je, potrebno je omogućiti Hrvatima u susjednim zemljama, koji se nalaze u poziciji manjine, kako bi dostojanstveno očuvali svoju kulturu i tradiciju.
Po njezinim riječima, to im je zagarantirano svim UNESCO-vim konvencijama koje su države zapadnog Balkana potpisale.
“To je važno naglasiti, osobito zbog činjenice da se nalazimo u godini kulturnog nasljeđa koju Europska unija obilježava”, ustvrdila je Zovko. Napomenula je kako se kultura valorizira putem garancije obrazovanja, informiranja i valoriziranja kulture svih konstitutivnih naroda i manjina ma gdje oni bili, podsjetivši na moto Europske unije “Ujedinjeni u različitosti”, navodi se u priopćenju.

Izvor:

Vecernji.ba

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.