Željana Zovko

Objavljeno: 1.4.2019.
BLJESAK.INFO

Zovko: Moramo naći način da se stranke u BiH urazume

”BiH ne može biti ostavljena sama sebi i moramo naći neki način da se urazume i stranke koje djeluju, da se nađe kompromis i rješenje kako bi građani imali normalan život”, rekla je u izjavi za medije zastupnica u Europskom parlamentu Željena Zovko, koja se nalazi u Mostaru zajedno s izaslanstvom Europske pučke stranke koja djeluje u okviru grupe za međureligijski i multikulturalni dijalog.

“Prije dvije godine smo bili u Libanonu koji je imao jednu dugogodišnju krizu u vezi izbornog zakona i nisu mogli održati izbore. Pozvali su nas da dođemo u višednevnu posjetu, gdje smo zajedno s vjerskim vođama i svim predstavnicima glavnih političkih stranaka, pokušali olakšati dijalog i doći do rješenja za izborni zakon. A BiH iz koje i ja dolazim i na koju upozoravam da mora biti buduća članica EU, treba riješiti problem izbornog zakona kako za Mostar tako i za cijelu BiH”, rekla je Zovko.

Zastupnica smatra da BiH treba izaći iz jednog zamrznutog stanja, te je posebno htjela skrenuti pozornost da BiH ne može biti ostavljena sama sebi.”Moramo naći neki način da se urazume stranke koje djeluju i da se nađe kompromis i rješenje kako bi građani imali normalan život”, rekla je Zovko.

Komentirajući jučerašnju posjetu BiH, Johannesa Hahna, povjerenika za proširenje EU, Zovko kaže da je ključni problem formiranje vlasti.

”I Hahn je poslao poruku, da je ključni problem u BiH, formiranje vlasti. Jasno je rekao da se ništa ne može očekivati bez novog Vijeća ministara, te da se presuda Ustavnog suda mora poštovati. No Vijeće se mora formirati što prije, kako bi EU znala s kim će pregovarati. Očekujemo nove EU izbore komisiju i vodstvo, i ne znam kome će se predavati aplikacije ako s bosanskohercegovačke strane nemate adekvatne sugovornike. Ne može se ni s EU strane očekivati pozitivan odgovor. Sve iluzije koje dolaze sa strane i smatraju da će dobiti neki kraći put ako ne budu ispunjavali obveze, mislim da je Hahn to i rekao da se što prije mora formirati vlast, jer to ni jedna normalna zemlja ne može očekivati, da nastavimo s pregovorima”, zaključila je Zovko.

Izvor:

BLJESAK.INFO

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.