Željana Zovko

Objavljeno: 5.7.2017.
Hercegovina.info

Zovko: Pravo na zaštitu svoje kulture mora se promicati kao temeljno ljudsko pravo

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, održana je rasprava o Izvješću na temu Ususret Strategiji EU-a za međunarodne kulturne odnose.

Tijekom rasprave zastupnici su naglasili kulturu kao važan instrument jačanja međunarodnih odnosa kao i važnost kulture u poticanju gospodarskog rasta, razvoja i suradnje na globalnoj razini.

U raspravi je sudjelovala zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, koja je istaknula da je podržavanje kulture kao pokretača održivog društvenog i gospodarskog razvoja te promicanje kuture i međukulturnog dijaloga u svrhu miroljubivih odnosa među zajednicama i suradnja u području kulturne baštine preduvjet izgradnje održivog i tolerantnog društva.

Zovko je posebno istaknula dio koji poziva na blisku suradnju UNESCO-a i EU-a u zaštiti i promociji materijalne i nematerijalne baštine te dio u kojem se traži da se kulturna prava primiču kao jednakovrijedna temeljna ljudska prava te da se kultura zbog njezine suštinske vrijednosti smatra četvrtim samostalnim stupom održivog razvoja, zajedno sa socijalnom, gospodarskom i ekološkom dimenzijom.

„Ono što vidim kao ključan element kulture u kontekstu međunarodnih odnosa kao snažan alat za kulturnu diplomaciju vanjske politike Europske unije jeste promicanje temeljnih europskih vrijednosti koje uljučuju poštivanje prava na kulturnu različitost i jedinstvo u toj istoj različitosti”, zaključila je zastupnica Zovko.

Glasovanje o ovom Izvješću na dnevnom redu je danas u 12 sati.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.