Željana Zovko

Objavljeno: 3.7.2017.
hms.ba

Zovko u žiriju za izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, sudjelovala je na 4. Reviji tradicijske odjeće kao članica žirija u izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Događaj je održan proteklog vikenda u Tomislavgradu u organizaciji Udruge za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, a pod pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragana Čovića, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Cilj ovog događaja, koji se organizira po četvrti put, jest susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta.

U Reviji i natjecanju sudjelovalo je 27 djevojaka iz 21 zemlje (Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Čile, Italija, Kosovo, Mađarska, Novi Zeland, Njemačka, Paragvaj, Rumunjska, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska).

Prema izboru žirija u kojem je bila zastupnica Zovko zajedno sa Marijom Perić, Jozom Pavkovićem, Ivanom Miloložom te Petrom Galićem, titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji ponijela je Andrea Radman iz Švedske. Prva pratilja je Tajna Maric Langlois iz Australije, a druga Nina Vidović iz Njemačke. Titulu najfotogeničnije djevojke, po glasovima čitatelja na facebook stranici Udruge “Stećak”, osvojila je Antonija Bešlić iz BiH.

Zastupnica Zovko, kojoj je ovo bio treći put za redom da je članica u izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, kazala je: „Smatram kako je ova manifestacija jedan od najboljih primjera očuvanja naše hrvatske kulturne baštine. Ove djevojke, koje su u prekrasnim narodnim nošnjama došle iz 21 različite zemlje, naši su najbolji veleposlanici. Upravo su one te koje promiču našu zajedničku tradiciju, kulturu, povijest i upravo one pomažu u jačanju i čuvanju našeg hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta. Ovo je bila izvrsna prilika da se svi na jednom mjestu susretnu i povežu kako bi zajedničkim snagama diljem svijeta širili i čuvali, ali i s ponosom isticali i promovirali naš hrvatski nacionalni i kulturni identitet“./HMS/

Izvor:

hms.ba

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.