Željana Zovko

Objavljeno: 21.5.2019.
N1

Zovko za N1: Uvijek ću biti bliska BiH

Za tri dana počinju izbori za EU Parlament. I za ovaj mandat, na izbornoj listi HDZ-a kandidatkinja Željana Zovko koja je danas govorila u programu Dan uživo.

Poziv Ambasade Hrvatske u BiH da u nedjelju se odazovu na izbore za europski parlament?

“Apsolutno, imala sam razgovore s nizom ljudi koji imaju hrvatsko državljanstvo u BiH. Obavila sam razgovore u srednjoj Bosni i cijeloj BiH, kontinuirano boravim i razgovaram s Hrvatima koji su zainteresirani da daju svoj glas. To su izuzetno značajni izbori za Hrvate i one državljane koji mogu birati svoje predstavnike u EU parlamentu”, kazala je Zovko.

Koliko su važni izbori za EU parlament za Hrvate u BiH?

“Prioritet i izborni program HDZ Hrvatske bio je ravnopravnost Hrvata u BiH i europski put BiH. Današnji premijer Plenković je otvorio vrata i omogućio tadašnjem predsjedavajućem Čoviću da preda aplikaciju BiH za EU u trenucima kada su svi glasovi sa strane bili skeptični prema ovome potezu. Da u tom trenutku se nisu otvorila vrata, BiH danas ne bi bila potencijalni kandidat za europsko članstvo. Moj ulazak u Parlament je nastavak ideje da se BiH što prije omogući kandidatski status. Mi smo radili na tome da se sve teme koje se tiču BiH i njenog europskog puta budu u fokusu i da BiH ne bude ispod radara. I moja zadaća je bila staviti fokus na to koliko se treba pomoći BiH i vratiti je na europski put”, dodala je Zovko.

Ambasadorica BiH i bliskost s BiH?

“Tu sam rođena i sve sam učinila da BiH ostvari imidž svoj vani. Sve ono što radim je usmjereno da BiH nađe svoj smiraj i put i izađe iz letargičnog stanja u koje je zapala u posljednjih 25 godina i ono što činim kroz svoju ulogu je na dobrobit BiH i treba biti prepoznato kao takvo”, kazala je Zovko.

 

Izvor:

N1

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.