Željana Zovko

Objavljeno: 6.10.2021.

Deklaracija EPP-a za sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana poziva na reformu Izbornog zakona u BiH na temelju odluka međunarodnog i Ustavnog suda

Strasbourg, 6. listopada 2021.

Čelnici država članica Europske unije i zemalja zapadnog Balkana okupili su se danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji na sastanku na vrhu EU-a i zapadnog Balkana, čiji je domaćin Slovenija kao trenutna predsjedateljica Vijećem EU-a. Čelnici EU-a na sastanku su ponovno potvrdili europsku perspektivu zapadnog Balkana i razmotrili mogućnosti daljnje suradnju u cilju napretka cijele regije na putu prema europskim integracijama.

Uoči sastanka na vrhu, EPP je objavio deklaraciju kojom izražava snažnu i nedvosmislenu podršku vjerodostojnom procesu proširenja Europske unije. Prema deklaraciji, proširenje Unije predstavlja zajedničku odgovornost i zahtijeva povjerenje između EU-a i regije, kao i između samih država u regiji.

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica parlamentarnog izaslanstva za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo izrazila je podršku deklaraciji EPP-a. „Kako je u tekstu deklaracije navedeno, politika proširenja jedna je od najuspješnijih politika EU-a na zapadnom Balkanu. Tom politikom pokušavamo napredovati s europskim projektom, ali i više od toga – tu se radi i o europskoj sigurnosti i stabilnosti” – navela je Zovko.

Zovko je posebno pozdravila pozivanje na nedavno stupanje na snagu novog Instrumenta pretpristupne pomoći, kroz koji EU nudi sredstva i podršku zapadnom Balkanu za potrebne reforme. Zovko je također istaknula dio u kojem EPP poziva čelnike Bosne i Hercegovine da napreduju u reformi Izbornog zakona u skladu s odlukama međunarodnog i Ustavnog suda. “Od ključne je važnosti za budućnost zemlje da novi Izborni zakon, koji omogućuje jednaku zastupljenost, stupi na snagu prije sljedećih izbora 2022. godine” – zaključila je Zovko.

Tekst deklaracije EPP-a možete pročitati na linku: https://www.epp.eu/papers/epp-declaration-adopted-at-the-epp-eu-western-balkans-summit

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.