Željana Zovko

Objavljeno: 11.6.2021.

Digitalna potvrda EU-a za COVID, ukidanje patenata na cjepiva, novi instrument Globalna Europa i filmska nagrada LUX

Bruxelles, 11. lipnja 2021.

Zastupnici u Europskom parlamentu susreli su se u Strasbourgu po prvi puta od početka pandemije koronavirusa. Na plenarnom dnevnom redu našle su se mnoge važne i aktualne teme. Zastupnici su tako raspravljali i usvojili digitalnu potvrdu EU-a za COVID kojom će se ustrojiti jedinstveni europski okvir za olakšavanje kretanja unutar EU-a. Zastupnica Željana Zovko je pozdravila njihovo uvođenje i naglasila da će one dodatno pokrenuti gospodarstvo i potaknuti više građana da putuju na turistička odredišta jer će s potvrdom izbjeći karantenu. Također je dodala kako je nužno po jednakom principu uključiti i potvrde iz trećih zemalja kako bi se olakšalo prekogranično kretanje. Zastupnici su isto tako usvojili i rezoluciju o ukidanju patenata na cjepiva za COVID-19 kojom su snažno poručili kako je potrebno u što kraćem roku osigurati dovoljnu količinu dostupnog i povoljnog cjepiva te dodatno pojačati potporu mehanizmu COVAX. Povodom toga, Zovko je nedavno zajedno s ostalim zastupnicima putem pisma pozvala Komisiju da podrži takav prijedlog radi ubrzanja borbe protiv globalne pandemije.

Novi financijski instrument Globalna Europa

Zastupnici su usvojili i novi europski fond Globalna Europa, vrijedan 79,5 milijardi eura. Instrument će predstavljati glavni europski fond za financiranje europske vanjske politike i razvojne suradnje, a važan dio instrumenta čini poboljšana demokratska odgovornost i uključenost Europskog parlamenta. Zovko je nedavno uspješno zaključila pregovore na drugom vanjskom financijskom instrumentu IPA III, vrijednom 14,2 milijarde eura, kojim će se osigurati pomoć zapadnom Balkanu i Turskoj u provođenju reformi potrebnih za ulazak u EU. U sklopu pregovora, Zovko je isto tako uspjela uključiti snažnu ulogu Parlamenta u programiranju kao i veći utjecaj kroz geopolitički dijalog s Komisijom. Nakon dogovora, Zovko je naglasila kako se sporazumom osigurava nastavak financiranja najuspješnijeg vanjskopolitičkog alata EU-a – politike proširenja, utemeljene na pomirenju, regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima.

Nadolazeći samit EU-a i SAD-a, rezolucije o kršenjima ljudskih prava i vanjskopolitičke debate

Tijekom tjedna, Zovko je kao zamjenica koordinatora EPP-a u odboru AFET koordinirala rad grupe oko konačnih rezolucija o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava. One su na lipanjskoj sjednici uključivale migracijsku krizu na granici između Maroka i Španjolske, stanje ljudskih prava i antiteroristički zakon u Sri Lanki te protjerivanje njemačkih neprofitnih udruga iz Ruske Federacije. Zastupnici su također raspravljali i o dolasku američkog predsjednika Joea Bidena u Europu povodom samita EU-a i SAD-a, koji će se održati pored sastanka na vrhu G7 i sastanka na vrhu NATO-a. Povodom toga, Zovko je kao stalna izvjestiteljica iz sjene ispred EPP-a za odnose sa SAD-om naglasila kako predstojeći sastanak pokazuje obostranu obvezanost na uspješno transatlantsko partnerstvo te da će ovaj posjet biti prilika za usklađivanje programa i jačanje suradnje na mnogim poljima poput pandemije COVID-19, promicanju demokracije i ljudskih prava, pitanja sigurnosti i obrane, borbe protiv klimatskih promjena i obnove multilateralizma. Pored toga, zastupnici su također raspravljali i o situaciji u Afganistanu, stanju ljudskih prava na Kubi te o reakciji EU-a na nedavne poteze Bjelorusije.

Dodijeljena europska filmska Nagrada publike LUX

Na lipanjskoj plenarnoj sjednici održana je svečana dodjela europske filmske Nagrade publike LUX, koju je Europski parlament dodijelio u partnerstvu s Europskom komisijom, Europskom filmskom akademijom i Europa Cinemas. Za ovogodišnjeg laureata proglašen je rumunjski dokumentarni film Kolektiv, redatelja Alexandera Nanaua. Zovko je čestitala ovogodišnjem pobjedniku i naglasila kako se radi o izvrsnoj prilici za dodatno informiranje javnosti o bogatstvu europske kinematografije. Kao izvjestiteljica EPP-a, Zovko trenutno unutar Odbora za kulturu i obrazovanje radi na izvješću o potpori medijskom i audiovizualnom sektoru EU-a u kojem je posebno naglasila važnost potpore neovisnoj produkciji i distribuciji audiovizualnog sadržaja te neovisnim filmskim festivalima.

Ostale aktivnosti

Tijekom tjedna, Zovko je također dala izjave hrvatskim medijima o plenarnim aktivnostima i prioritetima njezinog rada u Europskom parlamentu. Treba istaknuti gostovanja u emisiji Poteštat na televiziji Jadran i na Radio Splitu, u kojima je govorila o svom radu i nedavnom političkom dogovoru na pretpristupnom instrumentu IPA III te o inicijativi Novi europski Bauhaus, tekućoj plenarnoj sjednici i ostalim aktualnostima. Pored toga, Zovko je također komentirala za Radio Dalmaciju usvajanje nove digitalne potvrde EU-a za COVID.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.