Željana Zovko

Objavljeno: 18.10.2021.

Europski parlament glasuje o mjerama za pomoć europskim medijima i audiovizualnoj industriji nakon pandemije

Strasbourg, 18. listopada 2021. godine

Večeras će Europski parlament na plenarnoj sjednici raspravljati o mjerama za pomoć medijskom i audiovizualnom sektoru Europske unije da se oporave od pandemije koronavirusa. Za Klub zastupnika Europske pučke stranke ključno je da medijski i audiovizualni sektor, osobito lokalne i regionalne medijske organizacije i oni koji djeluju na manjim tržištima, dobiju bolji pristup financiranju i ulaganjima. Glasanje o izvješću zakazano je za utorak navečer.

“Učinit ćemo sve što možemo kako bismo pomogli ovim sektorima da stanu na noge i ponovno postanu globalno konkurentni”, navela je Željana Zovko, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i izvjestiteljica za Izvješće o europskim medijima u digitalnom desetljeću. “Tražimo od Europske komisije da olakša pristup programima financiranja EU -a i smanji administrativna opterećenja, posebno za male i srednje medije. Države članice također bi trebalo potaknuti da povećaju svoju potporu iz svojih nacionalnih planova oporavka”, dodala je Zovko.

Tijekom pandemije, audiovizualni sektor EU -a pretrpio je ogroman gubitak prihoda s padom od gotovo 70% prihoda od kina za kina i distributere u 2020. godini, ukupno 4 milijarde eura. U međuvremenu je aktivna proizvodnja pala za 30%. Također, mediji su se suočili s velikim gubicima zbog naglog zastoja u ulaganju u oglašavanje koje je palo za 20- 80%.

“U našem je velikom interesu osigurati pošten i održiv oporavak medijskog i audiovizualnog sektora. Oni su kamen temeljac naše demokracije, slobode medija i medijskog pluralizma te naše bogate jezične i kulturne raznolikosti ”, zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.