Željana Zovko

Objavljeno: 20.10.2021.

Na plenarnoj sjednici usvojeno izvješće zastupnice Zovko o potpori oporavku i jačanju medijskog i audiovizualnog sektora Unije

Strasbourg, 20. listopada 2021. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su na plenarnoj sjednici Izvješće o europskim medijima u digitalnom desetljeću. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko radila je na izvješću unutar Odbora za kulturu i obrazovanje u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke. Cilj izvješća je osiguravanje veće potpore Europske unije i država članica oporavku, jačanju otpornosti i digitalnoj i zelenoj transformaciji medijskog i audiovizualnog sektora Europske unije, a vezuje se na istoimeni akcijski plan Komisije koji je objavljen u prosincu prošle godine. Navedeno izvješće prethodno je usvojeno na rujanskoj sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta.

Izvješće o europskim medijima u digitalnom desetljeću je značajno za sve države članice, uključujući i Republiku Hrvatsku jer potvrđuje nezamjenjivu ulogu koju medijski i audiovizualni sektor imaju u našem društvu, a osobito jer navodi mjere i načine kojima Europska unija i države članice mogu osigurati njihov oporavak i održivi napredak“ – naglasila je Zovko uoči glasovanja, pozvavši Europsku uniju i države članice da pojačaju svoju potporu ovim sektorima kroz nacionalne planove za oporavak i razne europske programe, poput Kreativne Europe, Digitalne Europe, Obzora Europa i InvestEU.

Zovko je proteklih mjeseci održala niz sastanaka s predstavnicima ovih sektora kako bi osigurala da sadržaj izvješća odražava njihove potrebe i stajališta. Među najvažnijim stavkama koje je Zovko uključila u izvješće nalazi se nužnost osiguravanja uključivog pristupa informacijama i vijestima na svim europskim jezicima svim građanima, snažnija podrška malim i srednjim poduzećima unutar ovih sektora, kao i promicanje zaštite slobode i neovisnosti medija kao sredstava za postizanje bolje strateške autonomije i geopolitičke vidljivosti. Pored toga, izvješće ističe neporecivu ulogu koju audiovizualni sektor ima u promicanju kulturne i jezične raznolikosti Europske unije, s posebnim naglaskom na osiguravanje ravnopravnijeg tržišnog natjecanja te bolje prekogranične suradnje između država članica u proizvodnji i distribuciji raznovrsnog kulturnog i jezičnog sadržaja diljem EU-a.

Zovko je izrazila zadovoljstvo usvajanjem izvješća i podrškom koju je Europski parlament iznova pokazao cjelokupnom kulturnom i kreativnom sektoru. „Raduje me što je Europski parlament još jednom potvrdio svoju nedvojbenu potporu medijima i audiovizualnom sektoru Europske unije. Ovi sektori su najznačajniji za našu europsku demokraciju, slobodu i raznovrsnost medija, kao i kulturnu i jezičnu raznolikost Europske unije“ – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.