Željana Zovko

Objavljeno: 2.9.2020.

Na produktivnoj sjednici AFET-a Zovko govorila u ime EPP-a o Siriji, Libanonu, Venezueli i sporazumu EU-Mercosur

Bruxelles,2.rujna 2020.godine

 

Na jučerašnjem sastanku Odbora za vanjske poslove, članovi Europskog parlamenta održali su niz debata kako bi raspravljali o vanjskim aktivnostima Europske unije i njezinom geopolitičkom položaju. Na dnevnom redu sjednice bila je rasprava o razvoju događaja u Siriji i političkoj situaciji u Libanonu i Venezueli, kao i tekući pregovori o sporazumu EU-Mercosur.

Prilikom svog obraćanja o situaciji u Libanonu, zamjenica koordinatora EPP-a Željana Zovko izrazila je sućut obiteljima žrtava eksplozije u Bejrutu. Također je pitala za planove Visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella o suradnji s novom vladom u Libanonu i izjavila da u predstojećim reformama treba pronaći jasnu ravnotežu koja bi omogućila multikonfesionalno društvo.

Tijekom razmjene mišljenja s europskim otpravnikom poslova za Siriju Gillesom Bernardom, Zovko je pitala kako EU kontrolira rast ISIS-a u Siriji koji je još uvijek velika prijetnja europskoj sigurnosti. Uz to, Zovko je zatražila procjenu nedavnog sastanka sirijskog Ustavnog odbora koji se održao u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Tijekom rasprave o Venezueli, Zovko je izrazila žaljenje zbog trenutne situacije i upitala kako Europska unija može biti od daljnje pomoći, uzimajući u obzir pogoršanje humanitarne situacije u Venezueli. Također je govorila o trenutnom političkom sukobu u zemlji i ponovila potrebu za održavanjem novih izbora kako bi se ljudima omogućilo da demokratski odaberu svoje predstavnike.

U vezi sa sporazumom EU-Mercosur, Zovko je zatražila od Komisije da obrazloži najveće prednosti sporazuma za Europsku uniju. Nakon sastanka, Zovko je izjavila da pozdravlja napredak postignut u sporazumu EU-Mercosur jer se radi o uspjehu i prilici za europsko gospodarstvo, ali i nužnoj poluzi za vidljivost Europske unije u toj regiji.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.