Željana Zovko

Objavljeno: 27.3.2019.

[ NAJAVA ] Zastupnica Zovko predvodi misiju Zastupničkog kluba EPP-a u Bosnu i Hercegovinu

Strasbourg, 27. ožujka

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko predvodi od 28. do 31. ožujka 2019. godine izaslanstvo Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) uključenih u skupinu zaduženu za Interkulturni i religijski dijalog. Zastupnici će u Bosni i Hercegovini posjetiti Mostar i Međugorje.

 

Na inicijativu zastupnice Zovko europski zastupnici sudjelovat će u susretima i obilasku Mostara i Međugorja u okviru interkulturnog i religijskog dijaloga kojeg Europska pučka stranka intenzivno vodi više od 20 godina i gdje je jubilarni 20. susret održan krajem 2017. godine u Zagrebu.

 

Zastupnici će se sastati s predstavnicima Mostarske biskupije, gradonačelnikom Mostara, zatim patrijarhata i islamske zajednice, a potom i s predstavnicima nevladinih udruga, dok će  drugog dana posjetiti Međugorje i imati susret s nadbiskupom Hoserom te upoznati se s radom zajednice Cenacolo.

 

Cilj je poticanje dijaloga vjerskih zajednica kroz koji bi se tražio i politički kompromis oko brojnih pitanja. Zastupnica Zovko kao aktivni član ove EPP-ove skupine za interkulturni i vjerski dijalog sudjelovala je do sada u misijama u Libanonu, Siriji, Iraku, Azerbajdžanu i Armeniji. Posebice u Libanonu je misija EPP-a za Interkulturni i vjerski dijalog tražila rješenja za usvajanje izbornog zakona u Libanonu i time nastojala pridonijeti rješavanju političke krize i poboljšavanju suživota u zemlji u kojoj žive različite vjerske zajednice.

 

U delegaciji koja će posjetiti Bosnu i Hercegovinu nalaze se europski zastupnici iz Italije, Njemačke, Nizozemske, Slovačke i Hrvatske te djelatnici Europske pučke stranke koji intenzivno već dugi niz godina rade na interkulturnom i vjerskom dijalogu.

 

Izjave za novinare predviđene su u petak, 14.45 sati u Mostaru ispred hotela Mepas u Mostaru.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.