Željana Zovko

Objavljeno: 23.12.2020.

[Newsletter] Europski parlament sa 689 glasova usvojio izvješće zastupnice Zovko o produljenju statusa Europskih prijestolnica kulture za 2020.godinu

Bruxelles, 23. prosinca 2020. godine

Zastupnici Europskog parlamenta sastali su se posljednji put ove godine kako bi nakon dogovora europskih čelnika na plenarnoj sjednici potvrdili novi sedmogodišnji proračun i paket oporavka. Na plenarnom zasjedanju također su podržana dva bitna izvješća na kojima je zastupnica Željana Zovko aktivno radila kao izvjestiteljica EPP-a. Europski parlament usvojio je sa 689 glasova Izvješće o produljenju statusa Europskih prijestolnica kulture za razdoblje 2020-2033. Usvajanjem ovog izvješća omogućeno je produljenje statusa Europskih prijestolnica kulture za 2020. godinu, Rijeke i Galwaya, do kraja travnja 2021. godine dok se nove prijestolnice kulture, planirane za 2021. godinu, odgađaju do 2022. i 2023. godine. Ova odluka je od velike važnosti za sadašnje i buduće prijestolnice kulture jer su planirani događaji zbog pandemije morali biti otkazani ili odgođeni, a organizatori nisu mogli kapitalizirati provedene pripreme. S ovim produljenjem, prijestolnicama se nudi još jedna šansa za ostvarivanje ciljeva na način koji će biti istovremeno zdravstveno siguran, ali i kulturološki obogaćujući. Pored navedenog izvješća, usvojeno je i Izvješće o novoj strategiji za mala i srednja poduzeća na kojem je Zovko kao izvjestiteljica za mišljenje pregovarala te u konačnom tekstu izvješća naglasila kako je potrebno osigurati dostatnu potporu kulturnom i turističkom sektoru kako bi se bolje nosili i oporavili od posljedica koronakrize. Pored toga, zastupnici su tijekom tjedna također glasovali o Strategiji EU-a za cijepljenje protiv bolesti Covid-19, o hitnim mjerama u slučaju Brexita bez dogovora, Direktivi o vodi za piće, programu EU4Health i važnom paketu pomoći ReactEU od 47,5 milijardi eura kojim će se ublažiti neposredne posljedice koronakrize.

Rasprave o događanjima u Istočnom partnerstvu i stanju ljudskih prava u Iranu

Zovko je kao stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan govorila tijekom plenarne rasprave o najnovijim događanjima u Istočnom partnerstvu. Naglasila je da je potrebno pozorno pratiti posljedice nedavnog rata na Južnom Kavkazu i da Europska unija zbog vlastite sigurnosti mora preispitati svoj stav prema regiji. Također, govorila je o slučaju Nasrin Sotoudeh tijekom rasprava o slučajevima kršenja ljudskih prava a zastupnici su još raspravljali o stanju u Mozambiku i Egiptu te prisilnom radu i položaju Ujgura u regiji Xinjiang. Pored toga, raspravljali su i o zaključcima Europskog vijeća, o 25. godišnjici Barcelonskog procesa i o europskoj građanskoj inicijativi Minority SafePack čiji je fokus na sigurnosti nacionalnih manjina, njihovom pravu na jezik i zaštitu kulture. Na svečanoj sjednici u srijedu zastupnici su dodijelili godišnju nagradu za ljudska prava Sakharov bjeloruskoj opoziciji.

Međunarodna konferencija povodom 25. godišnjice potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma

Zovko je sudjelovala na međunarodnoj videokonferenciji „Naslijeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma” u organizaciji HAZU-a i MVEP-a. Konferenciju je otvorio predsjednik HAZU-a, akademik Velimir Neidhardt, a pozdravne govore održali su predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. U okviru trećeg panela, na kojem je Zovko govorila, sudjelovali su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, predsjedatelj Doma naroda Bosne i Hercegovine Nikola Špirić i predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Dragan Čović. Također sudionicima su se obratili posebni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj, W. Robert Kohorst.

Sljedeća plenarna sjednica održat će se od 18. do 21. siječnja 2021. godine.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.