Željana Zovko

Objavljeno: 23.9.2020.

Newsletter: Usvojena dva izvješća zastupnice Zovko na plenarnom zasjedanju u Bruxellesu

Usvojena dva izvješća zastupnice Zovko na plenarnom zasjedanju u Bruxellesu

Bruxelles, 23. rujna 2020.

 

Zastupnica Željana Zovko sudjelovala je na plenarnoj sjednici koja se zbog izvanrednih okolnosti održala u Bruxellesu. Na dnevnom redu plenarnog zasjedanja zastupnici su glasovali o dva izvješća na kojima je Zovko bila izvjestiteljica iz sjene ispred EPP grupe. U sklopu rada Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT), Zovko je pregovarala o izvješću o zelenim mjerama za Erasmus+, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti dok je u sklopu rada Pododbora za sigurnost i obranu (SEDE) pregovarala o sigurnosnoj suradnji EU-a i Afrike na području Sahela, zapadne Afrike i Afričkog roga. Zovko je tijekom pregovora uspješno uključila većinu amandmana pučana te su oba izvješća izglasana s većinom glasova. Tijekom rujanske plenarne sjednice, Zovko je također podržala nacrt odluke Vijeća o sustavu vlastitih sredstava Europske unije, izmjenu Odluke o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu, izvješće o provedbi Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Gruzije, Fond za pravednu tranziciju i rezoluciju o kulturnom oporavku Europe.

 

Glavni događaj rujanske plenarne sjednice bio je prvi govor predsjednice Komisije Ursule von der Leyen o stanju Europske unije. Zovko pozdravila je napore i izvanredne mjere Komisije tijekom prve godine rada kao i najavljene dugoročne zdravstvene mjere poput jačanja Europske medicinske agencija (EMA), osnivanje europske agencije za napredno biomedicinsko istraživanje i održavanje globalnog zdravstvenog samita u Italiji sljedeće godine. Pored toga, Zovko je prisustvovala raspravama s Vijećem i Komisijom o pripremi izvanrednog sastanka Europskog vijeća s naglaskom na opasnoj eskalaciji i ulozi Turske u istočnom Sredozemlju, te u vanjskopolitičkim raspravama o stanju u Bjelorusiji, Libanonu i Rusiji. U sklopu rasprava o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava, Zovko je prisustvovala raspravama o stanju u Filipinima i Kongu dok je govorila o humanitarnom stanju u Mozambiku.

 

Tijekom tjedna, Zovko je dala izjave hrvatskim i stranim medijima o plenarnoj sjednici i svojim aktivnostima u Europskom parlamentu. Treba istaknuti intervju Zovko za N1 televiziju u kojem je komentirala govor o stanju Europske unije, sudjelovanje u emisiji „U mreži Prvog” na HR/HRT 4 i gostovanje u emisiji „Talking Europe“ na France24 na temu stanja u kulturi za vrijeme pandemije Covid-19. Pored toga, gostovala je u emisiji “60 minuta” na Radio Dalmaciji dok je povodom imenovanja za izvjestiteljicu EPP-a za produženje statusa europskih prijestolnica kulture 2020. govorila na radiju Yammat FM.

 

Sljedeća plenarna sjednica će se održati od 5. do 8. listopada 2020. godine.

 

Zovko o govoru i porukama Ursule von der Leyen zapadnom Balkanu:

Govor Zovko tijekom plenarne rasprave o stanju u Mozambiku:

Zovko u emisiji “U mreži Prvog” na HR1 i HRT4:

Zovko u emisiji Newsroom na N1 televiziji:

Newsletter:

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.