Željana Zovko

Objavljeno: 11.1.2021.

Odbor za kulturu i obrazovanje glasovao o privremenim sporazumima za Erasmus+, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti

Bruxelles, 11. siječnja 2021. godine

Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta (CULT) danas je glasovao o privremenim sporazumima za vodeće europske programe Erasmus+, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti. Novi sporazumi rezultat su međuinstitucijskih pregovora i obuhvaćaju funkcioniranje ovih instrumenata u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Članica Odbora za kulturu i obrazovanje, Željana Zovko, naglasila je da ishod ovih pregovora predstavlja glavni poticaj i potporu europskom obrazovnom, kulturnom i kreativnom sektoru, a povrh svega osigurava nastavak vrijedne razmjene studenata, znanja i baštine, a što navedeni programi znatno olakšavaju.

Europski parlament uvijek je snažno zagovarao ove vitalne europske programe. Kao rezultat pregovora, ovi su programi sada još više dostupni i usklađeni s Europskim zelenim planom i Digitalnom agendom EU-a. Zahvaljujući pregovaračkom timu Europskog parlamenta, dostupna su dodatna sredstva koja otvaraju mogućnosti većem broju sudionika. “- istaknula je Zovko.

Pregovarači su za Erasmus+ uspjeli osigurati 26 milijardi eura koji će biti uloženi u osposobljavanje, obrazovanje i još mnogo toga. Pojačani program Erasmus+ bit će prilagođen promjenama koje je uzrokovala pandemija COVID- 19 i omogućit će više prilika mladim studentima i polaznicima programa obrazovanja odraslih. Pregovarači su također poboljšali mjere inkluzivnosti tako da će sudjelovanje u novom programu Erasmus+ biti dostupno i osobama koje imaju manje mogućnosti.

Za Kreativnu Europu su pregovarači uspjeli postići povećanje proračuna od 36%, tako da ukupni proračun sada iznosi 2,2 milijarde eura. Kao glavni europski instrument za kulturni i kreativni sektor, novi će program biti presudan u postpandemijskom oporavku. Jedan od glavnih ciljeva bit će i inkluzivnost, i to kroz promicanje rodne ravnopravnosti te sudjelovanje osoba s invaliditetom i socijalno marginaliziranih skupina u kreativnom i kulturnom sektoru.

Više od milijardu eura bit će dostupno za Europske snage solidarnosti. Pregovarači su uspjeli osigurati mnoge prednosti za volontere, koji su glavni sudionici ovog programa. Ovim programom otvaraju se mogućnosti većem broju mladih ljudi da pomognu u rješavanju društvenih i humanitarnih izazova kroz volontiranje ili kroz vlastite projekte solidarnosti.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.