Željana Zovko

Objavljeno: 18.6.2021.

Potpredsjednica izaslanstva za BiH i Kosovo Željana Zovko pozdravlja održavanje prvog sastanka SAPC-a nakon 5 godina

Bruxelles, 18. lipnja 2021. godine

Europski parlament bio je domaćin drugog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i BiH (SAPC). Članovi europskog izaslanstva za Bosnu i Hercegovinu sastali su se s izaslanstvom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kako bi razmijenili mišljenja o europskoj perspektivi BiH, a posebno o napretku zemlje u 14 ključnih prioriteta.

Ovo je prvi sastanak SAPC-a nakon više od 5 godina, a nakon određenih strukturalnih problema u oba izaslanstava. Potpredsjednica izaslanstva Europskog parlamenta Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo činjenicom da odbor konačno može nastaviti rad na vraćanju Bosne i Hercegovine na europski put. Zovko je također pohvalila napore izaslanstva EU-a i Europske komisije na deblokiranju problema vezanih za provedbu presuda međunarodnih sudova i Ustavnog suda u svezi Izbornog zakona. “Ovo je jedan od ključnih zahtjeva za napredak u Bosni i Hercegovini, kao i za organizaciju predstojećih općih izbora”, izjavila je Zovko.

Zovko je nadalje spomenula pitanje migracijske krize koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu. “Hrvatska prati situaciju s velikim oprezom jer ima važne obveze u zaštiti europske vanjske granice i pomaže Bosni i Hercegovini u njezinoj graničnoj sigurnosti”, navela je Zovko.

Zovko je također ukazala na to da uloga Europskog parlamenta nije odlučujuća za dobivanje statusa zemlje kandidatkinje. „Vijeće nikada neće dodijeliti status kandidata zemlji koja ne osigurava mir unutar svojih granica. Mi u Europskom parlamentu radimo na deblokadi različitih zastoja u regiji, ali možemo donositi samo neobvezujuće rezolucije i djelovati kao facilitator “.

Zovko se naposljetku osvrnula na nedavni politički sporazum o Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III). „Kao suizvjestiteljica za ovaj instrument, ponosna sam što smo dogovorili izuzetno velik paket pomoći, vrijedan 14,2 milijarde eura. Europski parlament moći će pratiti kako korisnici provode programe za koje su dobili potporu” istaknula je Zovko, dodavši da bi sredstva iz instrumenta trebalo koristiti za ulaganje u ljudske kapacitete i mlade, kao i druge reforme koje su uvjet za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.