Željana Zovko

Objavljeno: 7.3.2022.

U Splitu održan okrugli stol o ženama u poslovnom svijetu i politici

Bruxelles/Split, 7. ožujka 2022. godine

Uoči Međunarodnog dana žena, u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko te Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije i Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije je u Splitu održan okrugli stol o ženama u poslovnom svijetu i politici.

„Žene nisu tu samo da liječe rane niti da pružaju utjehu. One su tu da budu za stolom kada se donose odluke. Današnji svijet je pomalo i kaotičan te nemamo odlučnih ljudi. Odlaskom Angele Merkel, koja je na neki način pružala stabilnost u EU, vidimo da se događaju velike turbulencije”- navela je Zovko u svom izlaganju, istaknuvši kako u svom radu u Europskom parlamentu aktivno zagovara spolnu ravnopravnost i veće sudjelovanje žena u procesima donošenja odluka na svim razinama.

U tom kontekstu je spomenula svoj rad na izvješću o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi, izvješću o ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici i mišljenju o Akcijskom planu o ravnopravnosti spolova te je navela mjere kojima Europska unija radi na postizanju veće ravnopravnosti žena i muškaraca.

“Treba osvijestiti mlade žene i djevojke da dignu svoj glas i preuzmu odlučniju ulogu jer je ovaj svijet itekako nesiguran, a njihovo sudjelovanje je prebitno” – naglasila je Zovko i dodala kako je u trenutnom sazivu Europskog parlamenta udio žena veći od 40 posto te kako se na čelu dvije najvažnije institucije – Europskog parlamenta i Europske komisije nalaze upravo žene.

O važnosti smanjivanja nejednakosti između žena i muškaraca te o trenutačnom stanju u Republici Hrvatskoj po tom pitanju su na okruglom stolu također govorili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije Danica Baričević, predsjednica HUP podružnice u Dalmaciji i poduzetnica Helena Budiša, psihologinja Zrinka Mužinić Bikić, poduzetnica i osnivačica brenda Dada&Rocco Danira Glavinić te članica Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije dr. med. Jelena Ćurković.

 

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.