Željana Zovko

Objavljeno: 21.9.2021.

Usvojen financijski instrument IPA III težak 14,2 milijarde eura koji je od iznimne važnosti za europsku budućnost zapadnog Balkana

Usvojen financijski instrument IPA III težak 14,2 milijarde eura koji je od iznimne važnosti za europsku budućnost zapadnog Balkana

Zastupnici Europskog parlamenta sastali su se u Strasbourgu prošli tjedan kako bi na plenarnoj sjednici usvojili instrument IPA III; europski financijski instrument nove generacije vrijedan 14,2 milijarde eura  kojim Unija financira pristupni proces i provedbu reformi u zemljama kandidatkinjama i budućim kandidatkinjama za članstvo. Zastupnica Željana Zovko je u ime Parlamenta dvije godine pregovarala s Komisijom i Vijećem o ovoj uredbi, te je u lipnju ove godine uspješno postigla sklapanje političkog dogovora. Početkom tjedna, zastupnica je kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove prvo predsjedala sjednicom na kojoj je usvojeno drugo čitanje uredbe, a potom je održala govor na plenarnoj raspravi povodom novog financijskog instrumenta Unije. Tijekom zahtjevnih i dugotrajnih pregovora, Zovko je postigla iznimno značajan uspjeh time što je uključila pojačanu ulogu Parlamenta u pretprogramiranju i nadzoru sredstava, te povećanjem vidljivosti i uvjetovanosti politikom proširenja. Ovim usvajanjem, Europski parlament je dao jasnu i prijeko potrebnu podršku kao i potvrdu predanosti nastavku procesa proširenja na zapadni Balkan, što je od krucijalne važnosti za zemlje koje aspiriraju ka članstvu u Europskoj uniji.

Stanje u Uniji i jačanje uloge Centra za sprječavanje i kontrolu bolesti

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, održala je na plenarnoj sjednici tradicionalni godišnji govor o stanju Europske unije u kojemu je prikazala rezultate rada svoje administracije kao i napore za ublažavanje zdravstvenih i gospodarskih posljedica uzrokovanim pandemijom COVID-19. Von der Leyen je također potvrdila predanost u postizanju zelene i održive Europe, ciljeva koji su sada u srži politika EU-a barem do 2050. U tom je kontekstu spomenula i Novi europski Bauhaus (NEB), inicijativu koju Zovko aktivno prati od samog početka budući da predstavlja mnogo mogućnosti koje se mogu iskoristiti za poboljšanje svakodnevnog života. NEB nije samo inicijativa, već je i povijesna priliku za postizanje cilja održive i klimatski neutralne Europe. Eurozastupnici su također usvojili i dva zakonodavna prijedloga koji imaju za cilj jačanje i proširivanje mandata Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) kojim se namjerava bolje riješiti problem prekograničnih prijetnji zdravlju, kao i zaustaviti širenje vodećih neprenosivih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, raka ili dijabetesa.

Rezolucije, vanjskopolitičke rasprave i stanje u Afganistanu

Zastupnica je u svojstvu zamjenice koordinatora EPP-a pregovarala o rezolucijama koje se tiču slučajeva kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava uključujući represivne mjere protiv prosvjednika i građana na Kubi. Ujedno je raspravljala o slučaj borca za ljudska prava, Ahmeda Mansoora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te o stanje u izbjegličkom kampu Kakuma u Keniji. Članovi Parlamenta su također raspravljali o nizu vanjskopolitičkih tema s naglaskom na humanitarnu i sigurnosnu situaciju u Afganistanu. Zovko je tim povodom pozvala na jačanje europske strateške autonomije, pritom naglašavajuči da je bitno iz ove situacije izvući lekcije za budućnost. Shodno tome, zastupnica smatra kako će ulaganje u obranu i sigurnost europskih granica biti ključno u idućem razdoblju, te da je to garant za stabilnost Europe. Zastupnici su, pored toga, raspravljali i o situaciji u Libanonu, te su usvojili izvješće o smjeru političkih odnosa između EU-a i Rusije, kao i izvješće o novoj strategiji Unije prema Kini.

Ostale aktivnosti

Zastupnica Zovko je tijekom plenarnog tjedna sudjelovala i na Konferenciji predsjednika odbora, političkog tijela EP-a koje koordinira rad i suradnju između parlamentarnih odbora. Također je sudjelovala na sastancima Kluba zastupnika i radnih skupina EPP grupe. Uz to, zastupnica je dala i opsežan intervju za Glas Slavonije povodom usvajanja financijskog instrumenta IPA III, koje je od iznimne važnosti za države zapadnog Balkana. Između ostalog, razgovarala je i s ostalim hrvatskim i stranim medijima o novom instrumentu, kao i ostalim temama o kojima se razglabalo na plenarnoj sjednici.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.