Željana Zovko

Objavljeno: 30.4.2021.

Usvojen Sporazum o trgovini i suradnji EU-a i UK-a, digitalne zelene potvrde, novi Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu i Europski obrambeni fond

 30. travnja 2021. 

Zastupnici u Europskom parlamentu sudjelovali su na travanjskoj plenarnoj sjednici tijekom koje su potvrdili Sporazum o trgovini i suradnji između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. Tijekom debate, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko zahvalila je europskim pregovaračima i naglasila da je iznimno važno što Parlament ima ključnu ulogu u nadzoru implementacije sporazuma, ali i izrazila žaljenje što je britanska strana odbila pregovarati o vanjskoj i sigurnosnoj politici, kao i o programu Erasmus+. Također je održana rasprava i glasanje o prijedlogu za digitalne zelene potvrde čiji je cilj uspostavljanje jedinstvene europske potvrde o testiranju, cijepljenju i oporavku od Covid-19 kako bi se olakšalo kretanje a time i potaknuo turizam u državama članicama. U tom pogledu, Zovko je nedavno zajedno s kolegama iz hrvatskog izaslanstva EPP-a, podnijela pitanje Komisiji o izmjeni karte epidemiološkog rizika ECDC-a kako bi se u budućnosti poštivali regionalni kriteriji, što je važan preduvjet za uspješnu i sigurnu turističku sezonu.

Rasprave o Rusiji, sankcijama Kine i pandemiji Covid-19 u Latinskoj Americi

U sklopu vanjskopolitičkih rasprava, Zovko je govorila o slučaju Alekseja Navaljnog, ruskim aktivnostima na ukrajinskoj granici i Češkoj, te sankcijama koje je Kina nametnula entitetima i zastupnicima u EU-u. Također je ispred EPP-a koordinirala pregovore o rezolucijama o kršenju ljudskih prava, demokracije i vladavine zakona, koje uključuju pandemiju Covid-19 u Latinskoj Americi, uhićenje bivše bolivijske predsjednice Jeanine Áñez i zakone o bogohulstvu u Pakistanu. Za vrijeme rasprave o pandemiji Covid-19 u Latinskoj Americi, Zovko je naglasila kako postoji očita potreba za poboljšanjem proizvodnje i distribucije cjepiva putem mehanizma COVAX, i naglasila da isto tako treba pružiti veću potporu susjednim zemljama na granici s EU-om u borbi protiv pandemije. Krajem tjedna, Zovko je u sklopu izvanrednog sastanka Odbora za vanjske poslove razmijenila mišljenja s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem gdje ga je kao izvjestiteljica EPP-a za pretpristupni fond IPA III upitala koji su njegovi konkretni prijedlozi za povećanje zaposlenosti i kako Europski parlament tu može pomoći.

Novi Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, Horizon Europe i Europski obrambeni fond

Tijekom plenarnog tjedna zastupnici su također raspravljali i glasovali o novom Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu za 2021.-2027. čiji je cilj ojačati Mehanizam na temelju lekcija naučenih nakon neviđenog iskustva pandemije Covid-19. Kao izvjestiteljica za mišljenje o poboljšanom Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu u prethodnom mandatu, Zovko je pozdravila pojačani mehanizam za sljedeće financijsko razdoblje i naglasila da je to veliki skok prema zajedničkom europskom odgovoru na krize i prevenciju bolesti. Uz to, glasovalo se i o istraživačkom programu Horizon Europe vrijednom 95,5 milijardi eura, sprečavanju širenja terorističkih sadržaja na internetu i Europskom obrambenom fondu (EDF) za koji je Zovko u govoru naglasila da će zahvaljujući njemu, europska obrana biti jača i učinkovitija.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.