Željana Zovko

Objavljeno: 29.3.2019.

Zastupnica Zovko predvodi misiju Zastupničkog kluba EPP-a u Bosnu i Hercegovinu

Bruxelles / Split / Mostar, 29. ožujka 2019.

“Na putu pomirenja i život u multietničkom društu”

 

Pod geslom “Na putu pomirenja i život u multietničkom društvu” zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko predvodi od 28. do 31. ožujka 2019. godine izaslanstvo Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) uključenih u skupinu zaduženu za Interkulturni i religijski dijalog. Zastupnici u Bosni i Hercegovini posjećuju Mostar i Međugorje.

Prije početka posjete BiH europski parlamentarci okupili su se u Splitu i upoznali s kulturnim znamenitostima i povijesti grada Splita pod stručnim vođenjem Radoslava Buzančića, pročelnika konzervatorskog odjela u Splitu, a nakon toga zastupnici su se uputili prema Mostaru, gdje su na inicijativu zastupnice Zovko sudjelovali u susretima i obilasku Mostara i Međugorja u okviru interkulturnog i religijskog dijaloga kojeg Europska pučka stranka intenzivno vodi više od 20 godina i gdje je jubilarni 20. susret održan krajem 2017. godine u Zagrebu.

Europski zastupnici su u svojem programu imali sastanke s predstavnicima Mostarske biskupije don Željkom Majićem, gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, zatim patrijarhata Igumanom Danilom Pavlovićem i islamske zajednice muftijom Salem ef. Dedovićem, a potom i s predstavnicima nevladinih udruga, a drugog dana na programu je Međugorje i susret s nadbiskupom Hoserom te upoznavanje s radom zajednice Cenacolo.

Cilj je poticanje dijaloga vjerskih zajednica kroz koji bi se tražio i politički kompromis oko brojnih pitanja. Zastupnica Zovko kao aktivni član ove EPP-ove skupine za interkulturni i vjerski dijalog sudjelovala je do sada u misijama u Libanonu, Siriji, Iraku, Azerbajdžanu i Armeniji. Posebice u Libanonu je misija EPP-a za Interkulturni i vjerski dijalog tražila rješenja za usvajanje izbornog zakona u Libanonu i time nastojala pridonijeti rješavanju političke krize i poboljšavanju suživota u zemlji u kojoj žive različite vjerske zajednice.

U delegaciji koja posjećuje Bosnu i Hercegovinu misiju predvodi Željana Zovko, članica Odbora za razvoj u Europskom parlamentu kao i zamjenski član u Odboru za vanjsku politiku, Delegacije za BiH i Kosovo kao i Odboru za ljudska prava nalaze se europski zastupnici iz Italije – Lorenzo Cesa, Njemačke – Joachim Zeller, Nizozemske – Wim Van de Camp, Slovačke – Miroslav Mikolaški i Hrvatske te djelatnici Europske pučke stranke koji intenzivno već dugi niz godina rade na interkulturnom i vjerskom dijalogu.

 

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.