Željana Zovko

Objavljeno: 4.9.2020.

Željana Zovko na Međuparlamentarnoj konferenciji o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici EU

Bruxelles, 4. rujna 2020.godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je na Međuparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZVSP / ZSOP). Ove konferencije koje se održavaju dva puta godišnje pružaju okvir za razmjenu informacija o vanjskim poslovima Europske unije i njezinom geopolitičkom položaju u svijetu te jačaju ulogu nacionalnih parlamenata unutar EU kao i samog Europskog parlamenta.

Tijekom konferencije, Zovko je pitala Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella o nedavnom razvoju odnosa između EU i Turske i podršci EU regiji MENA (Bliski istok i sjeverna Afrika). Zovko je također upitala Borrella o njegovoj viziji budućnosti Libanona te o utjecaju mogućih političkih reformi na suživot različitih religija i uvjerenja u toj zemlji.

Drugi dio konferencije bio je posvećen raspravi o putu prema Europskoj obrambenoj uniji. Izaslanstva su razgovarala o napretku koji je postignut u Europskoj uniji u pogledu strateške preorijentacije europske obrane i kompatibilnosti tih radnji u odnosu prema NATO-u.

Ovaj put, Međuparlamentarna konferencija održana je pod pokroviteljstvom njemačkog predsjedništva Vijeća Europske unije i njemačkog Bundestaga. Radi ograničenja putovanja, sastanci su se održavali putem videokonferencije.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.