Željana Zovko

Objavljeno: 6.5.2021.

Zovko: EU bi po uzoru na SAD trebala podržati ukidanje patenata za cjepiva protiv Covid-19

Bruxelles, 6. svibnja 2021. godine

Američka administracija najavila je jučer da podržava ukidanje pravila za patente za cjepiva protiv Covid-19. Katherine Tai, američka ministrica trgovine, izjavila je da SAD i dalje snažno vjeruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali da izvanredne okolnosti pozivaju na izvanredne mjere na globalnoj razini. SAD se nada da će ukidanjem patenata omogućiti poticanje proizvodnje i distribucije cjepiva širom svijeta.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je ovu najavu i pozvala Europsku uniju da slijedi pristup SAD-a. „Dok se europska strategija cijepljenja počinje razvijati i dobivati na snazi, i dalje bilježimo globalni porast broja zaraženih i smrtnih slučajeva. Situacija u Latinskoj Americi, Indiji, ali i u našem najbližem susjedstvu izuzetno je teška i poziva na žurne mjere. Tim ljudima je potreban hitan pristup cjepivima i ako ukinemo patente, bit će moguće proizvoditi više cjepiva i nuditi ih po pristupačnijim cijenama.“- navela je Zovko.

Za odricanje od patenata potreban je konsenzus svih članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Prijedlog Južne Afrike i Indije podržalo je više od 100 delegacija, ali do sada su EU, SAD i mnoge druge članice G7 blokirale ovu odluku. Promjena stava SAD-a mogla bi utjecati na stavove ostalih delegacija. „Odluka SAD-a predstavlja važan korak u borbi protiv pandemije. Pozivam Europsku uniju da slijedi njihov primjer i ubrza proizvodnju cjepiva.” – poručila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.