Željana Zovko

Objavljeno: 10.5.2021.

Zovko: EU i SAD mogu zajedno odigrati ključnu ulogu u javnoj diplomaciji za distribuciju cjepiva

Bruxelles, 10. svibnja 2021. godine

Europski parlament radi na izvješću u kojem će predstaviti svoja očekivanja vezana uz budućnost odnosa EU-a i SAD-a. Prvi nacrt izvješća danas je bio tema rasprave članova Odbora za vanjske poslove. Željana Zovko, izvjestiteljica u sjeni za ovo izvješće ispred EPP-a, istaknula je da je uska suradnja sa SAD-om ključna za sigurnost i obranu Europske unije. Izjavila je da Europa treba povećati svoje obrambene sposobnosti, dok NATO ostaje ključni stup za europsku sigurnosnu strukturu.

Zovko je također pozdravila angažman američke administracije u Bosni i Hercegovini s izaslanstvom EU-a na pronalaženju izlaza iz slijepe ulice u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi dvadeset i pet godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Taj je stav izražen u dopisu državnog tajnika Antonyja Blinkena, a ponovljen je u izjavi visokog predstavnika Borrella jučer uoči sastanka Vijeća EU-a za vanjske poslove.

Zovko je nadalje pokrenula pitanje potrebe za uspostavljanjem međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, a putem povećane aktivnosti i reformacije multilateralnih organizacija. „Ovo se posebno odnosi na Svjetsku zdravstvenu organizaciju i njene strukture i sredstva za borbu protiv neviđenih kriza s kojima se trenutno suočavamo” – navela je Zovko.

„U pandemiji je naglašena potreba za globalnim upravljanjem u zdravstvenom sektoru. EU i SAD mogu odigrati ključnu ulogu kroz poboljšanu suradnju u javnoj diplomaciji u pogledu proizvodnje i distribucije cjepiva” – dodala je Zovko. Zovko smatra da je suradnja također potrebna i u obnovi gospodarstava i osiguravanju pravedne trgovine.

Zovko je potom rekla kako se EU i SAD susreću s izazovima uzrokovanima brzim tehnološkim promjenama i sve većim cyber prijetnjama, što je prilika za izradu transatlantskog programa novih tehnologija i tehnoloških regulacija, čime bi se osigurala digitalna transformacija.

Zovko je svoje obraćanje zaključila pozivom na veću međuparlamentarnu diplomaciju i suradnju: „Oba partnera dijele interes za jačanjem demokracije u zemlji i u svijetu. Međuparlamentarnom diplomacijom i suradnjom mogli bismo doći do zajedničkih odgovora u borbi protiv govora mržnje i dezinformacija na široj razini “.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.