Željana Zovko

Objavljeno: 4.9.2021.

Zovko govorila na 2. međunarodnom susretu katoličkih političara

Bruxelles/Madrid, 4. rujna 2021. godine

Latinoamerička akademija katoličkih vođa i Zaklada Konrad Adenauer organizirali su ovog vikenda II. međunarodni susret katoličkih političara u Madridu. Sudionici iz cijelog svijeta okupili su se u španjolskoj prijestolnici kako bi razgovarali o političkom sudjelovanju kršćana i razmijenili mišljenja o procesima bratstva i društvenog prijateljstva između katolika različitih nacionalnosti i kultura. Ovogodišnje izdanje susreta usredotočeno je na lekcije naučene iz globalne zdravstvene krize i izazove u razdoblju nakon pandemije. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjeluje kao jedna od govornika pored talijanskog kardinala i državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina, madridskog nadbiskupa Carlosa Osora i glavnog tajnika Europske pučke stranke Antonija Lópeza-Istúriza.

Zovko je iznijela svoja stajališta o političkom lobiranju na temelju vlastitih iskustava u Europskom parlamentu i raspravljala o tome kako bi na lobiranje mogla utjecati Papina enciklika “Fratelli Tutti”. Zaključila je da će postizanje jedinstvene političke platforme s kršćanskom premisom koja veliča rad, solidarnost, bratstvo i brigu za interese drugog čovjeka, bez maskiranih financijskih prioriteta i suprotstavljenih ideologija, postići ravnotežu između društvene osjetljivosti i ekonomskog prosperiteta.

U skladu s enciklikom, Zovko je također predstavila svoje aktivnosti u promicanju međureligijskog dijaloga kao diplomatskog oruđa u europskom vanjskom djelovanju i podizanju svijesti o utjecaju slobode vjeroispovijesti i uvjerenja na političku pozornicu te u projektima usmjerenima na izgradnju društva. Osim toga, osvrnula se na ideju bratstva i solidarnosti u upravljanju globalnom pandemijom i na potrebu za općim i jednakim pristupom cjepivima protiv koronavirusa.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.