Željana Zovko

Objavljeno: 24.2.2021.

Zovko imenovana izvjestiteljicom u sjeni ispred EPP-a za izvješće o europskim medijima u digitalnom desetljeću i izvješće o provedbi inkluzivnih mjera unutar programa Erasmus+

Bruxelles, 24. veljače 2021. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje, Željana Zovko, imenovana je izvjestiteljicom u sjeni ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke za izvješće o akcijskom planu za potporu oporavku i preobrazbi europskih medija u digitalnom desetljeću i za izvješće o provedbi inkluzivnih mjera unutar programa Erasmus+ za razdoblje od 2014.-2020. godine. Zovko je vrlo aktivna unutar Odbora za kulturu i obrazovanje te je izrazila zadovoljstvo što će imati priliku raditi na ovim važnim izvješćima i zastupati stav svoje grupe europskih pučana.

„ Radom na izvješću o europskim medijima u digitalnom desetljeću ću tražiti snažniju potporu oporavku, preobrazbi i jačanju otpornosti medijskog i audiovizualnog sektora koji su ključni za informiranje i medijsku pismenost građana, ostvarivanje medijske slobode i pluralizma, provedbu demokracije i veću digitalnu autonomiju Europske unije “ – naglasila je Zovko koja od početka pandemije koronavirusa poziva na sveobuhvatniju potporu oporavku europskih kulturnih i kreativnih sektora koji su jedni od najpogođenijih trenutnom društvenom i gospodarskom krizom.

Pored ovog izvješća, Zovko će također kao izvjestiteljica u sjeni ispred EPP-a doprinijeti izvješću o provedbi inkluzivnih mjera unutar programa Erasmus+ za razdoblje od 2014. do 2020. godine:

„ Navedeno izvješće će poslužiti kao svojevrstan pregled svega što je Europska unija dosad obavila po pitanju veće uključenosti mladih u aktivnosti ovog vodećeg europskog obrazovnog programa, ali i prikazati na što još trebamo obratiti pozornost i gdje možemo ostvariti napredak “ – navela je Zovko i dodala kako će program Erasmus+ za razdoblje 2021.-2027. biti usredotočen na inkluzivnost i potpuno prilagođen uvjetima pandemije:

„ Raduje me što smo u novi Erasmus+, pored klasičnog učenja, uključili i mogućnosti virtualnog učenja i mobilnosti, te stavili naglasak na važnost dostupnosti ovog programa većem broju sudionika koji će imati priliku da iskuse blagodati programa Erasmus+ i steknu neprocjenjiva iskustva za daljnji osobni i profesionalni razvoj “ – zaključila je Zovko.

Podsjetimo, Zovko je kao izvjestiteljica za izvješće o produljenju statusa Europskim prijestolnicama kulture, prošlogodišnjim prijestolnicama Rijeci i Galwayu, koje su zbog pandemije bile u nemogućnosti održati svoje aktivnosti, osigurala da svoje kulturno bogatstvo i baštinu promoviraju do kraja travnja ove godine. Zovko je unutar ovog odbora radila i na izvješću o „zelenim“ mjerama za Erasmus+, Europske snage solidarnosti i Kreativnu Europu te je bila zadužena za mišljenje o novoj strategiji za mala i srednja poduzeća, a koje je usvojeno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta krajem prošle godine.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.