Željana Zovko

Objavljeno: 11.9.2020.

Zovko imenovana izvjestiteljicom za produženje statusa europskih prijestolnica kulture 2020

Bruxelles, 11. rujna 2020.

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom za revidiranje Djelovanja Unije za europske prijestolnice kulture za razdoblje 2020. – 2033. Zovko će kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje raditi na izradi i koordiniranju Izvješća na temelju prijedloga Komisije.

Zovko je ukazala na značaj ovog Izvješća za gradove Rijeku i Galway. „Slavljenjem europske kulturološke raznolikosti i promicanjem tradicije i kulturne baštine, Djelovanje za europske prijestolnice kulture lokalnim kreativnim projektima otvara pozornicu s brojnim mogućnostima.” – izjavila je Zovko. „Na žalost, i na Rijeku i na Galway u velikoj mjeri su utjecale restrikcije uvedene zbog pandemije COVID-a 19.” Dodala je da su mnogi planirani događaji otkazani ili odgođeni, a organizatori nisu mogli kapitalizirati pripremne aktivnosti. „Prijedlog je Europske komisije da se status Rijeke i Galwaya kao europskih prijestolnica kulture produži do kraja travnja 2020. Ovim ću Izvješćem pozvati Europsku uniju da osigura potrebnu financijsku pomoć i tako preuzme dio tereta u ovim teškim vremenima. Na ovaj način Hrvatska i Irska će dobiti još jednu šansu da svijetu pokažu svoju kulturnu baštinu.” – zaključila je Zovko.

Prijedlogom je predviđeno da se europske prijestolnice kulture, nominirane za 2021. godinu, produže na 2023. godinu. S obzirom na to da u razdoblju od siječnja ove godine nije bilo moguće provesti sve ideje u potpunosti kako je planirano, gradovi će ovom mjerom dobiti još jednu priliku da svoje ideje provedu u djelo u boljim okolnostima, koje će, nadamo se nastupiti.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.