Željana Zovko

Objavljeno: 7.10.2020.

Zovko: Nijedno carstvo neće biti izgrađeno u 21. stoljeću bez obzira na sulude snove

 

Bruxelles, 7. listopada 2020.godine

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su na plenarnoj sjednici s Visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom o nastavku neprijateljstva između Armenije i Azerbajdžana oko Nagorno-Karabaha.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je kao stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan pozvala na prekid vatre. Već prvog dana ovog vojnog sukoba, Zovko je objavila zajedničku izjavu u kojoj su zastupnici pozvali na hitan prekid neprijateljstva između Armenije i Azerbajdžana.

Zovko je naglasila da su životi građana najvažniji i neprocjenjivi ulog koji treba uzeti u obzir. Izjavila je da kontinuirane borbe ne doprinose ničemu te da dovode u opasnost stabilnost regije. Pored toga, istaknula je da nijedna zemlja ne bi trebala dolijevati ulje na vatru slanjem plaćenika i oružja te zapaljivim poticanjem na sukob.

Prilikom svog obraćanja, Zovko je izrazila sućut žrtvama te svim prošlim, trenutnim i budućim izbjeglicama ovog sukoba iz kojeg nitko neće izaći kao pobjednik.

“Nijedno carstvo neće biti izgrađeno u 21. stoljeću bez obzira na sulude snove”- rekla je Zovko.

Europska unija spremna je pomoći, posredovati i podržava skupinu Minsk koja je snažno angažirana temeljem dogovorenih načela.

“Europska unija ne izvozi plaćenike ni žalost, ona izvozi europske vrijednosti za dostojan život svih građana.” -zaključila je Zovko.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.