Željana Zovko

Objavljeno: 15.9.2021.

Zovko: Novi europski Bauhaus je puno više od inicijative, to je prilika za inovativnu, pristupačnu i ekološki učinkovitu prilagodbu našeg životnog okruženja

Strasbourg, 15. rujna 2021. godine

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu svoj godišnji govor o stanju Unije. Pritom je spomenula i inicijativu Novi europski Bauhaus koja je pokrenuta početkom godine, a čija je komunikacija nakon višemjesečnih konzultacija sa zainteresiranim dionicima i nakon primitka više od 2000 doprinosa iz cijele Europe, objavljena danas na web stranici Komisije.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica prijateljske skupine zastupnika za Novi europski Bauhaus Željana Zovko pozdravila je donošenje ovog dokumenta koji uključuje niz prijedloga, smjernica i mogućnosti financiranja za provedbu Novog europskog Bauhausa: „Ova komunikacija plod je zajedničke suradnje europskih institucija i građana Europske unije te objedinjuje sve o čemu smo posljednjih mjeseci raspravljali na raznim sastancima, sjednicama i konferencijama. Novi europski Bauhaus je puno više od inicijative, to je prilika za inovativnu, pristupačnu i ekološki učinkovitu prilagodbu našeg životnog okruženja “.

Komisija je u komunikaciji navela kako će za Novi europski Bauhaus u sljedećih godinu dana iz programa Obzor Europa, programa LIFE te Europskog fonda za regionalni razvoj biti izdvojeno oko 85 milijuna eura, a bit će osnovan i laboratorij za NEB, interdisciplinarna skupina za strateško promišljanje i zajedničko stvaranje prototipova, rješenja i preporuka za politike. Zovko je izrazila zadovoljstvo što je komunikacijom predviđena i veća uloga država članica u provedbi ove inicijative kroz uključivanje Novog europskog Bauhausa u nacionalne strategije za daljnji društveni i gospodarski napredak.

„Novim europskim Bauhausom želimo dotaknuti i unaprijediti svaki kutak svake države članice u našoj kulturno i jezično bogatoj Europskoj uniji. Izvrsno je što konačno imamo čvrste temelje na kojima možemo nastaviti razvijati ovu inicijativu na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini“ – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.