Željana Zovko

Objavljeno: 25.2.2021.

Zovko o europskoj strateškoj autonomiji i njenom utjecaju na središnju i istočnu Europu

Bruxelles, 25. veljače 2021.

Na današnjoj online konferenciji u organizaciji GLOBSEC-a, zastupnici u Europskom parlamentu razgovarali su o  ideji europske strateške autonomije i njenoj ulozi za zemlje Središnje i Istočne Europe, te o tome što strateška autonomija znači za sektore sigurnosti, tehnologije, zdravstva i gospodarstva.

Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, u svom se obraćanju fokusirala na implikacije djelovanja drugih međunarodnih aktera na europsko susjedstvo. „Ravnoteža snaga promijenila se tijekom posljednjih desetljeća. Vodeće zemlje pokušavaju proširiti svoje područje utjecaja, a postupno sve više aktera traži svoje mjesto na svjetskoj sceni.” – kazala je Zovko.

Zovko je naglasila da bi Europska unija morala biti sposobna obraniti se, te da bi trebala težiti vodećoj ulozi na međunarodnoj razini. Zovko smatra da europska strateška autonomija mora biti kompatibilna i komplementarna s NATO-om, koji predstavlja sigurnosni kamen temeljac europskog kontinenta.

Zovko je nadalje naglasila da je europska strateška autonomija puno više od pitanja sigurnosti i obrane. Kao primjer situacije kada je Unija značajno ojačala, Zovko je navela europski odgovor na krizu nakon pandemije Covid-a 19. „Unaprjeđenjem kapaciteta mehanizma RescEU i stvaranjem zaliha medicinske opreme na europskoj razini, povećali smo otpornost i spremnost za buduće krize“ – rekla je Zovko.

 

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.