Željana Zovko

Objavljeno: 16.9.2021.

Zovko: Odlučni smo u stvaranju jednakih prilika svim mladima za razvoj vještina i stjecanje iskustava diljem Europske unije

Strasbourg, 16. rujna 2021. godine

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u svom govoru o stanju Unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu pokretanje ALMA-e, novog programa EU-a s ciljem pružanja kratkotrajnog radnog iskustva europskoj mladeži u drugim državama članicama Europske unije. Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo najavljenim, kazavši kako je to još jedna potvrda podrške EU-a svim njezinim mladim građanima:

„Pandemija je nanijela veliki udarac našoj mladosti, osudivši ih na život u četiri zida, učenje na daljinu, smanjenje mogućnosti zapošljavanja te ograničavanje društvenog kontakta. Vrijeme je da im iznova pokažemo našu potporu i pružimo prilike za osobni i profesionalni razvoj te stjecanje novih iskustava za stvaranje budućnosti“.

Program ALMA zamišljen je kao novi oblik zapošljavanja mladih s ciljem pružanja privremenog radnog iskustva u drugim državama članicama EU-a, poput programa Erasmus+ za zapošljavanje. Na taj način će mladi europski građani bez odgovarajućeg zaposlenja, obrazovanja ili obuke dobiti priliku za razvoj vještina i stjecanje iskustava i poznanstava diljem Europske unije. Program ALMA bit će razvijen u skladu s EURES-om, europskom mrežom za suradnju službi za zapošljavanje koja već podržava osobe starije od 18 godina u pronalasku posla ili pripravništva u Europskoj uniji, Norveškoj, Lihtenštajnu, Islandu i Švicarskoj.

„Program ALMA mladima će pružiti prilike za mobilnost, razvoj vještina i njihovo usavršavanje te ih ujedno potaknuti na produbljivanje vlastitog europskog identiteta kroz stjecanje iskustava diljem kulturno i jezično bogate Europske unije“ – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.