Željana Zovko

Objavljeno: 2.10.2020.

Zovko pitala Europski revizorski sud o strategiji upravljanja budućim ulaganjima EU-a u kulturne lokalitete

Bruxelles, 02.listopada 2020.

Prilikom sjednice Odbora za kulturu i obrazovanje, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u raspravi o posebnom izvješću Europskog revizorskog suda o ulaganju Europske unije u kulturne lokalitete.

Zovko je pozdravila izvješće i uvažila zaključke ističući potrebu za povećanom europskom koordinacijom. Izjavila je da kulturni lokaliteti često previše ovise o naporima lokalnog stanovništva i da ne bi trebali ovisiti o ekonomskim koristima pošto masovni turizam ugrožava mjesta svjetske kulturne baštine.

Tijekom sjednice, Zovko je od Europskog revizorskog suda zatražila da razradi svoju preporuku o povećanju uloge privatnog financiranja i ulaganja u kulturne lokalitete. Pozvala je na uravnotežen pristup u tom pogledu pošto neke države članice nisu u ravnopravnom položaju što se tiče ulaganja privatnog sektora u kulturne projekte.

Kao izvjestiteljica za prijedlog Komisije o produženju statusa Europskih prijestolnica kulture, Zovko je pitala jesu li Europske prijestolnice kulture uključene u ovo izvješće.

“Kombinacija kulturne baštine i ovih ulaganja u kulturne lokalitete trebaju se uzeti u obzir prilikom stvaranja strategije za buduća ulaganja EU-a u kulturne lokalitete.” – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.