Željana Zovko

Objavljeno: 1.9.2021.

Zovko: Poboljšana uloga Europskog parlamenta u IPA-i III povijesno je postignuće

Bruxelles, 1. rujna 2021. godine

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta sastao se danas kako bi raspravljao o regulaciji pretprogramiranja Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III). To je prvi put da će Europski parlament biti uključen u postavljanje posebnih ciljeva financijske pomoći zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Suizvjestiteljica za Instrument pretpristupne pomoći (IPA III), Željana Zovko, ocijenila je sastanak kao povijesni. “Osiguranje ovih dodatnih nadležnosti Europskog parlamenta veliko je postignuće, to je bio ključni prioritet tijekom međuinstitucijskih pregovora. Europski parlament pomno prati politiku Europske unije u zemljama zapadnog Balkana i sredstva EU-a za pomoć tim zemljama u njihovim europskim integracijama. Međutim, do sada je programiranje financiranja bilo isključivo u rukama Komisije. Ovim delegiranim aktom uključen je i Europski parlament ”, navela je Zovko, dodajući kako je delegirani akt korak naprijed za demokratsku odgovornost.

Uredba o pretprogramiranju postavlja posebne ciljeve i tematske prioritete na kojima će se temeljiti konačno programiranje IPA-e III. Ti ciljevi uključuju teme poput vladavine prava, sprječavanja sukoba, dobrosusjedskih odnosa, obrazovanja i mnogih drugih.

Očekuje se da će sama Uredba o uspostavi Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) biti usvojena od strane Vijeća u nadolazećim danima, a o njoj će se glasovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u rujnu.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.