Željana Zovko

Objavljeno: 10.3.2022.

Zovko poziva na hitnu misiju UNESCO-a u i oko Nagorno-Karabaha

Strasbourg, 10. ožujka 2022. godine

Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan govorila je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u raspravi o uništavanju kulturne baštine u i oko Nagorno-Karabaha.

“Kulturna baština, nacionalna ili vjerska, predstavlja prikaz identiteta naroda. Ti su artefakti, građevine i spomenici građeni s najvećom pažnjom i predanošću. To je nešto čime se ljudi ponose” – navela je Zovko i dodala da poštivanje i zaštita kulturne baštine nije samo dio naših europskih vrijednosti i europske politike susjedstva, već je to zacrtano i u nekoliko međunarodnih konvencija i ugovora.

Zovko je istaknula da rušenje ili oskvrnjenje spomenika predstavlja uvredu i izravan napad jer se brisanjem kulturne baštine mijenja povijest i nestaju dokazi o postojanju entiteta.

“U područjima sukoba, poput Nagorno-Karabaha i oko njega, spomenici i vjerski objekti često su na meti zbog svoje simbolične vrijednosti, što duboko žalim i oštro osuđujem” – kazala je Zovko.

Naglasila je da suradnja i međusobno poštivanje kulturne baštine upravo zahvaljujući tom inherentnom značenju imaju snagu pomirenja, moć promicanja suživota i moć koja može dovesti do mira.

Prvi korak je sagledavanje statusa kulturne baštine u regiji. Zovko je stoga pozvala UNESCO i međunarodnu zajednicu da hitno organiziraju misiju utvrđivanja činjenica u Nagorno-Karabahu i okolici. Također je pozvala Azerbajdžan i Armeniju na punu suradnju.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.