Željana Zovko

Objavljeno: 15.2.2022.

Zovko pozvala visokog predstavnika Borrella da Daytonsko-pariški mirovni sporazum vrati njegovim temeljima

Strasbourg, 15. veljače 2022. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je prilikom svog obraćanja tijekom plenarne sjednice o izvješćima o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici pozvala visokog predstavnika Josepa Borrella da vrati Daytonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima.

Zovko je pozdravila nedavni Borrellov telefonski razgovor s trojicom čelnika u Bosni i Hercegovini, Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem u pokušaju pronalaženja rješenja za trenutnu političku i institucionalnu krizu u ovoj državi zapadnog Balkana.

“Republika Hrvatska ima ključnu ulogu kao zemlja koja graniči s BiH. Ovo je naše pitanje mira i stabilnosti” – navela je Zovko i dodala: “Kako bi se stvari popravile i kako bismo imali nepristran pristup ovom problemu, gospodine visoki predstavniče, morate konačno vratiti Daytonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima. Sva tri naroda moraju imati udio u ovoj državi.”

Zovko je pritom naglasila hitnost situacije: “Dok razrješavamo krizu u Ukrajini, dogodit će se još jedna kriza ako ne preuzmete svoju odgovornost” – zaključila je.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.