Željana Zovko

Objavljeno: 19.5.2021.

Zovko pozvala Vladu Crne Gore da poveća napore u europskim integracijama

Bruxelles, 19. svibnja 2021. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu su ovaj tjedan na plenarnoj sjednici glasovali o godišnjem izvješću o napretku Crne Gore, koje je uslijedilo nakon plenarne rasprave o odnosima Europske unije s tom državom. Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i suizvjestiteljica za Instrument pretpristupne pomoći (IPA III) pozvala je na veće napore crnogorske vlade u njihovoj europskoj perspektivi.

Zapadni Balkan je poput vrtoglave vožnje u zabavnom parku. Oni koji su gore se već u sljedećem trenutku mogu spustiti dolje. Tome smo svjedočili u posljednjih dvadeset godina s izvješćima o napretku tih država koje teže članstvu u Europskoj uniji” – navela je Zovko, dodavši kako je u najnovijem izvješću Europski parlament pohvalio Crnu Goru kao najnapredniju i najperspektivniju zemlju koja pruža nadu u uspjeh u pregovorima o proširenju Europske unije.

Zovko je istaknula da bi Crna Gora trebala pojačati napore na poboljšanju prava nacionalnih manjina. Poštivanje jezika, kulturne baštine i tradicije je od ključne  važnosti i dio je europskih vrijednosti.  Zovko je potom pozvala Vladu Crne Gore na rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja sa svojim susjedima te da u potpunosti udovolji pitanjima sukcesije, posebno u pogledu vojne imovine. „Da bi postigla potpunu pomirbu sa susjedima, Crna Gora mora poboljšati svoje napore u kažnjavanju ratnih zločina i rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba ” – naglasila je Zovko.

Naposljetku, Zovko je podsjetila svoje kolege da je Europska unija mobilizirala značajnu financijsku i materijalnu pomoć Crnoj Gori u borbi protiv pandemije koronavirusa, uključujući i putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III). “Europska unija mora povećati svoju vidljivost i naglasiti učinak svoje pomoći” – zaključila je Zovko.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.