Željana Zovko

Objavljeno: 15.2.2023.

Zovko: Predani smo potpori Tunisu u prevladavanju krize, ali inzistiramo na nužnosti napretka u poštivanju vladavine prava, demokracije i ljudskih prava

Strasbourg, 15. veljače 2023. godine

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o trenutnom stanju u Tunisu. Zemlja trenutno proživljava tešku političku i gospodarsku krizu koja je započela nakon što je predsjednik raspustio parlament, promijenio ustav, preuzeo kontrolu nad neovisnim izbornim povjerenstvom i ograničio neovisnost pravosuđa i slobodu medija.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko je u svom izlaganju ukazala na povijesno nisku izlaznost na izbore od otprilike 11 posto, što potvrđuje razočaranje naroda Tunisa u političku elitu.

Zovko je također naglasila da je Tunis ključna zemlja Europske unije u južnom susjedstvu i zemlja koja je dobila značajnu europsku potporu. “Imamo dobru suradnju s Tunisom u nizu pitanja, osobito u području migracija. Europska unija predana je nastavku ove potpore kako bi pomogla zemlji da prebrodi financijsku i gospodarsku krizu, ali inzistira na nužnosti napretka u poštivanju vladavine prava, demokracije i ljudskih prava” – zaključila je Zovko i pozvala predsjednika Saieda da započne uključiv nacionalni dijalog za prevladavanje krize i povratak na put koji su Tunižani započeli 2011. godine.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.