Željana Zovko

Objavljeno: 23.11.2021.

Zovko: Rješenje za Izborni zakon ne može biti nametnuto, mora biti pronađeno unutar BiH

Strasbourg, 23. studenoga 2021. godine

Europski parlament će tijekom svoje plenarne sjednice u Strasbourgu održati raspravu o stanju u Bosni i Hercegovini. Potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Željana Zovko upozorila je kako vrijeme da politički lideri postignu dogovor o potrebnim izbornim reformama ističe.

“Sve veće trenje između tri zajednice u Bosni i Hercegovini nažalost odvlači pažnju od najhitnijeg zadatka koji čeka djelovanje političara, a to je dogovor o reformi Izbornog zakona kako bi se omogućili uključivi izbori za sve konstitutivne narode i sve građane “ – naglasila je Zovko i podsjetila na rezolucije Europskog parlamenta u kojima se ističe da vjerodostojni izbori zahtijevaju da Izborni zakon bude u skladu s odlukama državnog suda i međunarodnih sudova.

“Konačno rješenje se ne može nametnuti, ono mora biti pronađeno unutar Bosne i Hercegovine i uz poštivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i Ustava BiH” – istaknula je Zovko, dodavši da bi osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana BiH ne samo poboljšalo funkcionalnost zemlje, već bi značilo i iskorak u reformskoj agendi zemlje i odskočnu dasku prema europskim integracijama.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.