Željana Zovko

Objavljeno: 25.10.2021.

Zovko se u Bruxellesu susrela s Valéryijem Frelandom, izvršnim direktorom Međunarodne zaklade za zaštitu baštine u sukobljenim područjima (ALIPH)

Bruxelles, 25. listopada 2021. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko susrela se danas u Bruxellesu s Valéryjem Frelandom, izvršnim direktorom Međunarodne zaklade za zaštitu baštine u sukobljenim područjima (ALIPH). Naglasak posjete bio je na raspravi o aktivnostima ALIPH-a u očuvanju i obnovi kulturne baštine u sukobljenim područjima, nedavnoj posjeti gospodina Frelanda Republici Hrvatskoj i daljnjoj suradnji ALIPH-a i zastupnice Zovko.

Prilikom sastanka, Zovko je istaknula važnost zaštite kulturne, vjerske i povijesne baštine u sukobom pogođenim područjima i njezinu obnovu u postkonfliktnom razdoblju. Frelandu je zahvalila na dosadašnjem radu i aktivnostima zaklade, pogotovo na svemu što ALIPH čini u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Zovko je potom predstavila sve što po pitanju zaštite kulturne baštine čini u Odboru za vanjske poslove, Odboru za kulturu i obrazovanje i Pododboru za sigurnost i obranu, s posebnim naglaskom na konferencije o kulturnoj baštini Republike Hrvatske koje je u posljednjih par godina više puta organizirala u Europskom parlamentu.

Podsjetimo, sastanak je održan nakon što je sredinom listopada u Europskom parlamentu na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) i Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) istaknuta neprocjenjiva uloga kulture i kulturne baštine za vanjske poslove Europske unije.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.