Željana Zovko

Objavljeno: 27.4.2021.

Zovko: Teške lekcije naučene tijekom pandemije pokazuju nam važnost jedinstvenog i snažnog odgovora Unije na velike krize

Bruxelles, 27. travnja 2021.

Danas je Europski parlament usvojio novi Mehanizam Unije za civilnu zaštitu za razdoblje 2021. – 2027. Cilj je novih odredbi ojačati Mehanizam na temelju lekcija naučenih tijekom pandemije Covid-a 19, koja predstavlja do sada nepoznato iskustvo. Na ovaj način EU osigurava bolju spremnost za reagiranje na hitne slučajeve velikih razmjera, posebno one koji istovremeno utječu na nekoliko zemalja.

Kao izvjestiteljica za mišljenje o poboljšanom Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu u prethodnom mandatu, Zovko je pozdravila pojačani Mehanizam za sljedeće financijsko razdoblje, naglasivši da je to veliki skok prema zajedničkom europskom odgovoru na krize i prevenciju bolesti. “Prošle smo godine u pandemiji naučili teške lekcije. Jačanje i proširivanje postojećeg Mehanizma pravi je način da osiguramo da u budućnosti nitko ne bude zapostavljen tijekom velikih zdravstvenih kriza, te katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem i prirodnih katastrofa. Prema novom Mehanizmu, ukupni proračun dodijeljen Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu za razdoblje 2021. – 2027. povećat će se na  3,319 milijardi EUR. Zakon također omogućava Komisiji izravno pribavljanje potrebnih resursa u okviru EU-a”, kazala je Zovko i zaključila da će nove odredbe u velikoj mjeri poboljšati kapacitete i vrijeme u kojem će Unija moći reagirati na bilo koju buduću krizu.

Ograničenja trenutnog okvira Mehanizma Unije za civilnu zaštitu i potreba za boljom pripremljenošću EU-a došli su do izražaja prošle godine tijekom pandemije koronavirusa, s obzirom na to da se okvir u velikoj mjeri oslanjao na kapacitete država članica u slučaju hitnih slučajeva velikih razmjera koji istovremeno pogađaju nekoliko zemalja. Iz toga je razloga Komisija 2. lipnja 2020. iznijela prijedlog o izmjeni pravila koja uređuju Mehanizam Unije za civilnu zaštitu i povećanju proračuna. Nakon što je Odbor za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI) usvojio Izvješće o prijedlogu, a Parlament ga odobrio, sporazum je odobrio Coreper 17. veljače, a odbor ENVI 25. veljače 2021. godine.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.