Željana Zovko

Objavljeno: 5.10.2021.

Zovko: Transatlantsko partnerstvo nije potpuno bez jasne suradnje u vanjskim i sigurnosnim poslovima

Strasbourg, 5. listopada 2021. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu ovoga će tjedna glasovati o Izvješću o budućnosti odnosa EU-a i SAD-a. Uoči glasovanja, zastupnici su raspravljali o transatlantskim odnosima s visokim predstavnikom Josepom Borrellom. Zastupnica Željana Zovko je u ime EPP-a pregovarala o navedenom izvješću. Prilikom svog plenarnog govora naglasila je kako bi se “odnosi EU-a i SAD-a trebali razvijati na temelju dobre komunikacije i koordinacije kao uporišta stabilnosti u ovom nestabilnom svijetu”.

Zovko je naglasila kako Europska unija i Sjedinjene Američke Države dijele jedinstvenu vezu koja se temelji na zajedničkim vrijednostima, načelima i interesima, a potom se osvrnula i na obveze koje su politički čelnici preuzeli na summitu EU-SAD u lipnju ove godine. “Međutim, posljednjih tjedana doživjeli smo neke otrežnjujuće situacije koje su testirale naše odnose po pitanju vanjskih poslova, sigurnosti i trgovine” – navela je, dodavši kako je EPP predložio stvaranje Transatlantskog političkog vijeća kao platforme za poboljšanje međusobnih komunikacijskih kanala i izbjegavanja nepotrebnih napetosti. Zovko je istaknula ključnu ulogu koju parlamentarna diplomacija može imati u izgradnji mostova s bliskim i važnim transatlantskim saveznikom Europske unije.

“Zajedničkim odgovorom EU-a i SAD-a na krizu pandemije koronavirusa obvezujemo se kao tehnološki lideri i težimo olakšavanju globalnih platformi za cijepljenje. Osobno vidim ovaj pristup kao jedini način borbe protiv nacionalizma cjepiva i nejednakosti. ”

Zovko smatra da transatlantsko partnerstvo nije potpuno dok god ne postoji jasna suradnja u vanjskim i sigurnosnim poslovima. Također je kazala kako transatlantski savez ostaje temelj sigurnosti i stabilnosti europskog kontinenta, budući da je NATO temelj europske kolektivne obrane. “U potrazi za srednjim putem između europske strateške autonomije i potpunog oslanjanja na naše transatlantske partnere, moramo zajedno stasati u novi odnos koji će biti korisniji za naše uzajamne mirovne i sigurnosne misije, na temelju našeg iskustva u zapadnom Balkanu i Sahelu ”.

Glasovanje o amandmanima održat će se u utorak, a konačno glasovanje o izvješću zakazano je za srijedu.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.