Željana Zovko

Objavljeno: 21.10.2020.

Zovko: U ovome smo zajedno jer se nitko ne može spasiti sam

Bruxelles, 21. listopada 2020. godine

Danas je u Europskom parlamentu održana rasprava o mjerama EU-a za ublažavanje društvenog i gospodarskog utjecaja pandemije koronavirusa. Komisija i Vijeće dali su pregled dosad poduzetih radnji za oporavak Europske unije te naznačili iduće korake.

Tijekom rasprave, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko istaknula je kako je postalo više nego jasno da trenutna pandemija nije samo zdravstvena kriza, već ima utjecaj i na mnogim drugim razinama. Osvrnula se na brojne tvrtke koje su tijekom prvog lockdowna morale privremeno zaustaviti svoje aktivnosti, kao i na veliki broj građana koji su izgubili posao.

“Potrebne su odgovarajuće radnje, posebno sada kada vidimo da se u mnogim državama članicama ide prema drugom lockdownu.”- navela je Zovko.

Zovko je naglasila kako ove socio-ekonomske mjere ovise o ravnoteži nadležnosti na nacionalnoj i europskoj razini. Pozvala je Komisiju da poveća svoje praćenje i smjernice, a od Vijeća je zatražila da podrži solidarnost i koordinaciju na razini čitave Europe. “Granice trebaju ostati otvorene, unutarnje tržište treba ostati aktivno, a zdravstveni rizici trebaju se rješavati zajedno.”

Prema Zovko, posebnu pozornost trebalo bi posvetiti i onima koji su najviše pogođeni, a to su istraživački sektor, zdravstvo, kulturni sektor, turizam te općenito, mala i srednja poduzeća. Zovko je navela kako je Vlada Republike Hrvatske nedavno najavila dodatne mjere za poboljšanje potpore mikro poduzetnicima, jer zajedno s malim i srednjim poduzećima čine okosnicu našeg gospodarstva.

“Ova kriza traži puno od nas. Samo istinskim europskim pristupom možemo osigurati društveni i gospodarski oporavak. U ovome smo zajedno jer se nitko ne može spasiti sam.”- zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.