Željana Zovko

Objavljeno: 28.10.2021.

Zovko u posjeti Hondurasu kao šef promatračke misije EU-a

Tegucigalpa – Honduras, 28. listopada 2021. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u trodnevnoj je posjeti Hondurasu gdje kao šef promatračke misije EU-a sudjeluje u pripremama promatračke misije za opće izbore koji će se u toj državi održati 28. studenoga.

Tijekom boravka, Zovko će se sastati s predsjednikom Hondurasa Juanom Orlandom Hernándezom, predstavnicima i kandidatima političkih stranaka Partido Nacional de Honduras, Libertad y Refundación, Partido Liberal de Honduras i drugim političkim dionicima. Posjeta također uključuje sastanke s predstavnicima javnih institucija poput Nacionalnog izbornog vijeća i Tribunala za izbornu pravdu te izaslanstvima drugih međunarodnih promatračkih misija, poput Organizacije američkih država.

Kao šef promatračke misije, Zovko vodi tim stručnjaka i dugoročnih promatrača koji će pratiti sve aspekte predstojećeg izbornog procesa. Ovim pripremnim posjetom, Zovko će upoznati sve članove tima i pripremiti ih prije nego što odu na misije diljem zemlje. Cilj promatračke misije je podržati Honduras u održavanju izbora na temelju načela demokracije i u skladu s najvišim standardima. Nakon objave izbornih rezultata, Zovko i njezin tim će obznaniti konačno izvješće misije sa svojom ocjenom i preporukama za buduće izbore.

Zovko će nakon posjete Hondurasu otputovati u SAD i Kanadu u sklopu  parlamentarne misije Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. Tom prilikom, Zovko će sudjelovati na sastancima u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a potom će u Ottawi sudjelovati na sastancima o odnosima EU-a i Kanade.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.