Željana Zovko

Objavljeno: 21.12.2018.

Zovko u službenom posjetu Izaslanstva Odbora za vanjske poslove Iraku i Omanu

Bruxelles, 21.12.2018. – Zastupnica Željana Zovko boravila je od 17. do 20. prosinca u posjetu Iraku i Omanu u sklopu izaslanstva Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta.

Svrha posjeta bila je potvrditi potporu Europske unije vlastima Iraka i Omana u postizanju političke, društvene i gospodarske stabilnosti u regiji te dodatnom jačanju budućih odnosa i suradnje.

Izaslanstvo Odbora AFET je na sastanku na najvišoj razini s predsjednikom Barhamom Salihom, predsjednikom Vlade Adelom Abdel-Mahdijem, zamjenikom predsjedatelja Vijeća zastupnika, Hassanom Karimom Al-Laabijem i ministrom vanjskih poslova, Mohammedom Al-Hakimom imalo prigodu razgovarati o trenutnom stanju u provođenju reformi, od kojih su najbitnije u području sigurnosti, gospodarstva, javne službe, te infrastrukture i uprave. Članovi izaslanstva Odbora AFET ukazali su na to da je izuzetno bitno da Irak ukloni postojeće prepreke stabilnosti u političkom i društvenog-gospodarskom polju, te naglasili da država u procesu izgradnje ima punu potporu Europske unije. U tom pogled, a u skladu sa strategijom za Irak, usvojenom ove godine, intenzivno se radi na ispunjenju obveza pružanju pomoći narodu i Vladi Iraka u fazi obnove, a u čijem će se procesu uložiti 1,45 milijardi eura.

Zastupnici Odbora AFET tijekom sastanaka s predsjedavajućim donjeg doma parlamenta Khalidom bin Hilal Al-Mawaaiiem te predsjedavajućim državnog vijeća Yahyem bin Mahfoodh Al-Mantheriem naglasili su važnost uloge Omana u pružanju podrške rješavanjem sukoba u regiji, prije svega u pružanju podrške UN-ovim političkim i humanitarnim nastojanjima u zaustavljanju sukoba u Jemenu.

Izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Odbora AFET, Davidom McAllisterom (EPP, Njemačka), uz zastupnicu Zovko, sačinjavali su Arnaud Danjean (EPP, Francuska), Ana Gomes (S&D, Portugal), Ryszard Czarnecki (ECR, Poljska), Amjan Bashir (ECR, UK), Javier Nart (ALDE, Španjolska), Klaus Buchner (Zeleni, Njemačka), James Carver (NA, UK).

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.