Željana Zovko

Objavljeno: 23.7.2020.

Zovko: Ukupni proračun za instrumente vanjske pomoći značajno je smanjen, no potpora Zapadnom Balkanu ostaje jednako snažna

Bruxelles/Split, 23. srpnja 2020.

 

Europski je parlament u četvrtak na izvanrednoj plenarnoj sjednici razgovarao o ishodu maratonski dugog sastanka Europskog vijeća na kojem se odlučivalo o europskom proračunu. Zastupnici su pozdravili nastojanja čelnika država i vlada na ponovnom pokretanju gospodarstva teško pogođenog krizom izazvanom pandemijom korona virusa. Države članice Unije postigle su dogovor o dugoročnom proračunu za razdoblje od sljedećih 7 godina – višegodišnjem financijskom okviru u iznosu od 1074 milijardi EUR i fondu za oporavak od 750 milijardi EUR.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je odluku o proračunu kazavši da je Vijeće donošenjem ove odluke postiglo do sada neviđen dogovor. Pojasnila je da je dogovor o fondu za oporavak jako značajan za Hrvatsku, koja može računati na financijsku potporu od 22 milijarde EUR. „Unija ovim iznosom jasno pokazuje da je prepoznala ozbiljne učinke pandemije na našu zemlju i da s europskom solidarnosti možemo prevladati krizu.” – kazala je Zovko.

Kao suizvjestiteljica ispred Europskog parlamenta za instrument pretpristupne pomoći (IPA III.), Zovko je pozdravila prijedlog proračuna za ovaj instrument od 12,6 milijardi EUR. Premda je Parlament tražio veći iznos (13 milijardi EUR), ovaj prijedlog značajno je veći od prijedloga iz veljače (11,5 milijardi EUR). Zovko smatra da Zapadni Balkan ovu potporu može zahvaliti premijeru Plenkoviću i uspješnom hrvatskom predsjedanju, u okviru kojeg su ponovno aktualizirana pitanja Zapadnog Balkana. Ukupni proračun za instrumente vanjske pomoći značajno je smanjen, no potpora Zapadnom Balkanu ostaje jednako snažna.” – kazala je Zovko.

Sada, kada je postignut dogovor u Vijeću, europske institucije mogu otpočeti pregovore oko proračuna. Parlament se već izjasnio da se ne slaže sa svim predloženim stavkama proračuna i da su potrebne određene korekcije, kako bi mogli odgovoriti na nadolazeće izazove. Parlament očekuje veću potporu za nove generacije Unije, posebice kroz programe, kao što su Obzor Europa i Erasmus+. Nadalje, Parlament također traži veću uključenost u upravljanje proračunskim okvirima.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.