Željana Zovko

Objavljeno: 9.3.2022.

Zovko: Za stolom su nam potrebne jake i samouvjerene žene koje će donositi odluke

Strasbourg, 9. ožujka 2022. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu okupili su se na plenarnoj sjednici ovog tjedna kako bi raspravljali i glasovali o važnim parlamentarnim izvješćima, uključujući i o izvješću o Akcijskom planu EU-a za ravnopravnost spolova (GAP III). Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) Željana Zovko pregovarala je u ime EPP-a u AFET-u na mišljenju koje je poslužilo kao temelj za navedeno plenarno izvješće. Zovko je pozdravila najvažnije poruke završnog teksta izvješća koje postavlja jasne i sveobuhvatne ciljeve za postizanje bolje ravnopravnosti spolova.

„Povećanje sudjelovanja i zastupljenosti žena u svim sektorima ključno je za održivi napredak i gospodarski rast. Europska unija i naše države članice moraju nastaviti s naporima za postizanje ravnopravnosti spolova svugdje, osobito na tržištu rada. Za stolom su nam potrebne jake i samouvjerene žene koje će donositi odluke. To je ključno za prevladavanje aktualnih izazova i omogućavanje ravnopravnog i smislenog sudjelovanja žena i muškaraca“ – naglasila je Zovko, dodavši da je važno riješiti problem strukturnih nejednakosti i smanjiti diskriminaciju u plaćama.

Kao aktivna promicateljica prava žena, Zovko je u svom radu u Europskom parlamentu snažno uključena u ovu temu. U prošlom mandatu bila je izvjestiteljica EPP-a za mišljenje DEVE-a za Izvješće o ženama, ravnopravnosti spolova i klimatskoj pravdi, a u ovom mandatu je u listopadu 2020. u ime EPP-a radila na mišljenju AFET-a za Izvješće o ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije. Pored toga, redovito održava sastanke s mladim ženama uključenima u politiku i organizira događaje kojima se podiže svijest o važnosti uloge žena u našem društvu, poput prošlotjednog okruglog stola o ženama u poslovnom svijetu i politici u Splitu.

“Ovo pitanje treba isticati svaki dan, ne samo 8. ožujka. Moramo potaknuti mlade djevojke i žene da dignu glas i preuzmu odlučniju ulogu jer je ovaj svijet vrlo nesiguran i njihovo sudjelovanje je prebitno” – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.