Željana Zovko

Objavljeno: 22.10.2020.

Zovko: Žene su i dalje nedovoljno zastupljene i podcijenjene u politici i procesima donošenja odluka u EU i šire

Bruxelles, 22. listopada 2020. godine

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko govorila je tijekom plenarne rasprave o ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije. Europski parlament će glasovati o izvješću o ovoj temi za koje je Zovko bila EPP-ova izvjestiteljica za mišljenje ispred Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Zovko je naglasila da su žene i dalje u velikoj mjeri nedovoljno zastupljene i podcijenjene u politici i procesima donošenja odluka u EU i šire. Europska unija se obvezala na ispunjenje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda kroz promicanje i postizanje ravnopravnosti spolova. Zovko je istaknula da se to odnosi i na vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije.

Osim jednake zastupljenosti, Zovko je navela da sudjelovanje žena u ovim procesima ima i druge prednosti. Osvrnula se na studije koje pokazuju da je doprinos žena mirovnim pregovorima doveo do dugotrajnijih mirovnih sporazuma i poboljšane ljudske sigurnosti.

Zovko je spomenula da je napredak vidljiv jer su gotovo sva izaslanstva EU-a provela detaljnu analizu ravnopravnosti spolova te se broj žena u sigurnosnim i obrambenim misijama povećao. Međutim, smatra da je EU još uvijek daleko od postizanja istinske ravnopravnosti spolova.

Zovko je pozdravila smjernice o ravnopravnosti žena i muškaraca u civilnim misijama EU-a te je pozvala da se ovaj koncept proširi na sve druge relevantne misije, odjele i izaslanstva koja se odnose na vanjsku politiku. Jedino na taj način, EU može u potpunosti promicati svijest o značajnoj ulozi koju žene imaju na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Svoje obraćanje je završila pozivanjem visokog predstavnika i Komisije da pojačaju svoje djelovanje kako bi ostvarili svoje ciljeve o ravnopravnosti spolova do kraja mandata. “Ravnopravnost muškaraca i žena ne zahtijeva samo visokopolitičke izjave već i konkretnu političku predanost.” – zaključila je Zovko.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.