Zovko: Načela federalizacije su jedini put kojim se poštuje konstitutivna arhitektura BiH

Bruxelles, 30. siječnja 2017. – Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta održana je rasprava o Izvješću o Izvješću Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu. Zastupnici su u raspravi podržali napredak Bosne i Hercegovine na putu k članstvu u Europskoj uniji te pozvali na daljnji napredak u provođenju institucionalnih reformi, reformi na području vladavine prava i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Naglašena je potreba za provođenjem presuda Europskog suda za ljudska prava te briga o ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kao i potreba za legitimnim političkim zastupanjem građana.

U raspravi je sudjelovala i zastupnica Željena Zovko koja je u svom u izlaganju naglasila sljedeće: „Pozdravljam Izvješće zastupnika Prede te rezolucije Europskog parlamenta koje su usvojene 2014. i 2015. godine koje govore o načelu federalizacije kao jedinom putu kojim bi se poštivala konstitutivna arhitektura BiH. 25 godina nakon rata trebali bi izvući pouke o Bosni i Hercegovini te ponuditi praktična rješenja, a ne tražiti ona koja nije moguće implementirati. Konstitutivni narodi postoje i to se treba poštivati. Kada BiH postane članica Europske unije, moći ćemo razgovarati o nekim drugim željama“.

Glasovanje o Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine na rasporedu je Odbora za vanjske poslove sutra u 16.00 sati.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja