Usvojena izvješća o napretku za Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju i Kosovo

Bruxelles, 28. veljače 2017. – Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove usvojena su izvješća o Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Kosovu za 2016. godinu. U usvojenim izvješćima nalaze se balansirane miks poruka potpore i kritika, ali i poruke ohrabrenja u njihovom daljnjem ispunjavanju obveza i aspiracija u procesu pristupanja Europskoj uniji.

U usvojenim izvješćima o napretku pozdravljaju se napori i napredak koje su države ostvarile u usklađivanju nacionalnih zakonodavstava sa zakonodavstvom Europske unije te se pozdravljaju i potiču aspiracije država na putu k Europskoj uniji. Nadalje, u izvješćima se spominje važnost većeg interesa država u provedbi ključnih reformi na području pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala, jačanju neovisnih i objektivnih medija, usklađivanja s vanjskom politikom Europske unije i jačeg uključivanja civilnog društva i parlamentarne opozicije u proces pridruživanja Europskoj uniji.

Isto tako, izražena je zabrinutost zbog utjecaja trećih neeuropskih država na unutarnje političke procese i vanjskopolitičke prioritete država na Zapadnom Balkanu. Sukladno navedenom, istaknuta je važnost jačeg utjecaja i potpore Europske unije na Zapadnom Balkanu.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko aktivno je sudjelovala u izradi izvješća za Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, ulaganjem amandmana na nacrte izvješća, te je izrazila zadovoljstvo na usvojena izvješća.

„Ova izvješća i rezolucije su moralni instrument ohrabrenja tihoj većini, u ovim državama aspirantima za članstvo u EU, da Europa očekuje njihov ulazak u zajedničku obitelj putem vraćanja temeljnim europskim vrijednostima“, rekla je Zovko.

Usvajanje rezolucija o ovim izvješćima bit će na dnevnom redu sredinom trećeg mjeseca na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja