Europski pučani poručili da je budućnost Zapadnog Balkana u Europskoj uniji

Malta, 30. ožujka 2017 – Na današnjem plenarnom zasjedanju u Malti europski pučani su usvojili Rezoluciju o Zapadnom Balkanu kojom su poslali nedvosmislenu poruku potpore za europsku perspektivu regije Zapadnog Balkana i naglasili da budućnost zemalja zapadnog Balkana vide u Europskoj uniji.

U usvojenoj Rezoluciji navode da je proširenje Europske unije jedna od najuspješnijih europskih politika i da se EU ne bi trebao umoriti od proširenja nego bi trebao pojačati proces integracije i očuvati proeuropski duh u zemljama Zapadnog Balkana podupirući njihove aspiracije k pridruženju Uniji. Zemlje Zapadnog Balkana najbliži su partneri EU, kako zemljopisno tako i povijesno i ekonomski, i Europska unija bez njih nije potpuna.

Europski pučani su pozvali sve zemlje članice, ali i sve europske institucije, da svoju pažnju usmjere još više na regiju Zapadnog Balkana. S druge strane, potiču zemlje Zapadnog Balkana da ne izgube motivaciju i angažman za proces pregovaranja za pridruživanje EU te su ponovili da moraju provesti nužne reforme i da se na svom europskom putu mogu osloniti na snažnu podršku EPP-a. Naglasili su i da se doprinosu zemalja Zapadnog Balkana u zaštiti vanjskih granica EU-a i dalje mora davati posebnu pozornost.

„Mir, stabilnost i prosperitet u zemljama Zapadnog Balkana imat će dugoročni pozitivan učinak na sigurnost i stabilnost cijelog europskog kontinenta“, navodi se u Rezoluciji.

U povodu usvajanja Rezolucije zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izjavila je da je usvojena Rezolucija snažna poruka za tihu većinu ovog područja te ohrabrenje za nastavak reformi, kako institucionalnih tako i gospodarskih, na putu za izlazak iz mračnog tunela prošlosti.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja